Surovou vraždu bezdomovce potrestal soud 16 a 13 lety vězení

Praha - Za vraždu bezdomovce v Bělé pod Bezdězem stráví Petr Borč a Jan Švejda 16 a 13 let ve vězení. Rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, který vraždu na rozdíl od prvoinstančního soudu vyhodnotil jako zvlášť surovou, a proto oba muže posuzoval v rámci zpřísněné trestní sazby. Dvojice bezdomovce po předchozí hádce brutálně zmlátila, pobodala a Borč mu navíc uřízl ucho.

Vražda se stala v prosinci 2011. Borč a jeho o generaci mladší partner Švejda popíjeli u Borče doma alkohol společně s jejich budoucí obětí. Borč pak muže napadl a Švejda se k útoku přidal. Bezvládné tělo zabalili do prostěradla, naložili na kárku a ukryli v potoce, kde ho až několik týdnů poté nalezli pracovníci Povodí Labe.

Bezdomovec při napadení utrpěl zlomeniny žeber a hrudní kosti, krvácení do mozku a další zranění. Podle znalců byl naživu ještě v době, kdy ho pachatelé schovali do potoka.

Oba odsouzení před soudem svalovali vinu jeden na druhého. Švejda připustil, že se útoku částečně zúčastnil. Bezdomovce prý napadl kvůli tomu, že se svého komplice bál. Borč uvedl, že se vinen necítí a že zabíjel Švejda. Soudy však Borčovu výpověď označily za zcela nevěrohodnou. Pravděpodobným motivem útoku byla skutečnost, že bezdomovec Borčovi dlužil peníze.