Koně Převalského jako ikony české armády. Piloti s nimi trénují dlouhé lety

Armáda transportuje koně Převalského do Mongolska (zdroj: ČT24)

Let přes dva kontinenty v délce 6000 kilometrů absolvují čtyři klisny koně Převalského a piloti armádního letounu CASA. Těm přeprava vzácných koní slouží ke cvičení dlouhých letů a přistání na nezpevněném povrchu. Z letiště v pražských Kbelích odlétli v pondělí po poledni, dvacetihodinová cesta počítá s mezipřistáním v Kazani a Novosibirsku.

Jedná se už o sedmý transport zvířat určených pro návrat do volné přírody v Mongolsku, na kterém pražská zoologická zahrada spolupracuje s armádním letectvem. Kůň Převalského se tak podle velitele vzdušných sil Armády ČR Jaromíra Šebesty stává ikonickým zvířetem nejen pražské zoo.

„Pro nás a dopravní letectvo je to pravidelná součást výcviku jak na dlouhé tratě, tak na přistání na nezpevněném povrchu,“ uvedl krátce před odletem výpravy. Armádní CASA není k dlouhým letům určena, podle Šebesty ale zvířatům poskytuje dostatečný komfort.

Proti zápachu kočičí záchody

Do přísně chráněné oblasti Gobi B se stěhuje klisna Saranqua, která se narodila v Praze jako 222. hříbě koně Převalského. Další dvě zvířata pocházejí z německých zoo, poslední klisna je z Dánska. Do poslední chvíle měly klisny za sebe náhradníky, kdyby se ukázalo, že nejsou na let připraveny. V pondělí ráno je pracovníci zoo naložili do beden, které opustí až v místě určení. S sebou do letadla vzali i krmení a vodu.

Při převozu koní je třeba myslet na všechno: Aby armádní letadlo příliš nezapáchalo, bedny jsou před naložením do letadla uloženy do kovových pekáčů, které pracovníci zoologické zahrady nejdříve vysypali materiálem používaným v kočičích záchodech.

Od roku 2011 takto Češi armádním letadlem do Mongolska přepravili už 22 klisen a jednoho hřebce. Každý rok se uskutečnil jeden transport. Na financování projektu zoo používá peníze z fondu, do kterého přispívají návštěvníci zoo dvěma korunami z každé prodané vstupenky.

Letos uplyne 25 let od chvíle, kdy projekt návratu koňů Převalského do jejich domovského prostředí začal. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka je záchranný program úspěšný a koně se v Mongolsku rozmnožují. Letos na podzim, nebo příští rok na jaře pražská zoo vypraví koně Převalského i do Číny. Na tomto transportu se armáda podílet nebude.