Janeček rezignoval, jeho Pravá frakce ODS má údajně stovky členů

Praha - K nové frakci v ODS, kterou před deseti dny založil Jiří Janeček - do dnešního  předseda ODS v Praze 11 - se prý hlásí stovky členů. Janeček chce proto v regionech založit pobočky. Někteří členové ODS se od Janečkovy iniciativy distancovali, podle nich vznik frakce stranu oslabí. Aby se mohl Janeček tzv. Pravé frakci ODS věnovat, rezignoval dnes na post šéfa ODS v Praze 11.

Na sociální síti Facebook se k frakci hlásí kolem tří set lidí. Podle informací uvedených na profilu frakce „umožní registraci a komunikaci členů ODS se shodnými názory, hlásících se ke konzervativnímu proudu“.

Podle Janečka by si tak členové ODS mohli vyříkat odlišné názory mezi sebou a nemuseli je říkat do médií. Připomněl nedávný střet o zvyšování DPH, kdy se tzv. rebelové dohadovali s vedením strany takřka v přímém přenosu televizních kamer, což podle něj ODS nesvědčí. Naopak existence frakcí by jí podle něj pomohla. V závislosti na počtu členů by bylo možné stanovit i sílu podpory jednotlivých názorů. "Navenek musí být ODS jednotná a zástupci jednotlivých frakcí musí striktně respektovat většinové stanovisko," píše se dále na Facebooku s tím, že v žádném případě nejde o štěpení ODS. 

Pravá frakce ODS se opírá o takzvané poděbradské artikule, které strana přijala v roce 1998 a které jsou jedním ze základních programových dokumentů ODS. „Po týdenní registraci členů do této frakce jsem velmi mile překvapen, jak mnoho opravdu pravicových členů ODS podporuje tuto myšlenku a chce se aktivně zapojit a pomoci ODS,“ uvedl Janeček. Doplnil, že chce vytvořit pravicový program, který by pomohl ODS vyhrát v příštím roce volby.

Vedením buňky v Praze 11 bude pověřen místopředseda Jan Gabriel, který se od Janečkovy iniciativy už dříve distancoval. Janeček zůstává v oblastní radě.

V ODS už v minulosti vznikaly podobné iniciativy - v prosinci 1997 oznámili členové ODS Ivan Pilip a Jan Ruml ustavení názorové platformy ODS. Důvody jejího vzniku tehdy shrnuli do manifestu „Otevřená ODS, otevřená společnost - šance pro českou pravici“. Názorová platforma se posléze z ODS odštěpila a lidé s ní související pak založili Unii svobody.

Vydáno pod