Klaus opět komentuje. Rušení anonymních akcií je podle něj zbytečné

Praha - Prezident Václav Klaus si myslí, že je rušení anonymních akcií zbytečné. Hladovku prý ale držet nehodlá. Korupčníci si podle něj každopádně najdou jinou cestu. Zrušení anonymních akcií je přitom podle zastánců tohoto činu důležitým krokem v boji proti korupci v Česku. O vládním návrhu by měla v nejbližší době hlasovat sněmovna.

„Nejsem zrovna člověk, který by byl v tomhle nějak hluboce osobně i jako ekonom zainteresován. Trošku se mi zdá, že je to zbytečná věc, aby se to dělalo. Ale že bych kvůli tomu držel hladovku, to ne,“ řekl Klaus. Sám si ani nemyslí, že by zrušení anonymních akcií mělo vést k potlačení korupce v zemi.

„To jsou hříčky. Opravdu tudy cesta nevede. Korupce bohužel je fenomén, který lidstvo provází 2000 let. Ukazuje se, že každý takovýhle zdánlivě rafinovaně vymyšlený krok se obrací většinou proti těm, kteří ho vymýšlejí a organizují, protože ta druhá strana se umí velmi rychle přeměnit a udělat něco, aby to bylo všechno úplně jinak. Takže já myslím, že tudy ta cesta nevede,“ dodal Klaus.

Anonymní akcie
Zdroj: ČT24

Snazší dohledání majitele může pomoci policii

Takzvané akcie na doručitele se staly neodmyslitelným prvkem řady pochybných veřejných zakázek. Jejich majiteli totiž mohou klidně být ti samí lidé, kteří tendr vyhlašují. Vláda je proto chce nyní registrovat na jméno, aby bylo v budoucnu možné jejich majitele dohledat.

Vládní návrh, o němž má sněmovna v dohledné době hlasovat, předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se změnily na akcie na jméno.

Vládní návrh se ale nyní snaží změnit poslanec ODS a šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek, který chce, aby už vydané anonymní akcie mohly nadále existovat. Suchánkův pozměňovací návrh ovšem způsobil názorový rozkol v ODS, která o postoji k návrhu na změnu vládního návrhu bude teprve jednat.

Pražská burza
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Opozici ani vládní návrh nestačí - žádá úplné zrušení

Sněmovna už dříve zamítla návrh ČSSD na úplné zrušení anonymních akcií. Věci veřejné navrhly zrušení těchto cenných papírů ve druhém čtení. Opozice i nynější vládní návrh kritizuje. Je totiž podle ní nedostatečný a nadále žádá úplné zrušení cenných papírů na doručitele. Veřejnosti totiž zůstanou vlastníci akcií na majitele dál skrytí, což vadí neziskovým organizacím. „Může se s tím začít obchodovat nebo se objeví alternativní rejstříky a výpisy akcionářů,“ myslí si ředitel Transparency International David Ondráčka.