VIP oslava pro Zemana: Pozvánku má Vesecká i spojenci z minulosti

Praha - Pro budoucího prezidenta Miloše Zemana se chystá zřejmě největší oslava od jeho vítězství v prezidentských volbách. Česká televize zjistila, že párty v uzavřeném kruhu proběhne 25. února v zahradách pod Pražským hradem v kultovním sídle Jazzové sekce. Mezi asi stovkou pozvaných hostů budou politické špičky z dob Zemanovy vládní éry, ale i spisovatelé a soudci.

Hlavní přípravy oslavy má na starosti zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Pozvánku dostali Zemanovi nejvěrnější. „Plus ještě ti noví věrní,“ podotkl. Nebudou tak chybět například ministři Zemanovy bývalé vlády Jan Fencl, Miloš Kužvart nebo Eduard Zeman. S novou hlavou státu by se měl setkat i jeden z kandidátů na prezidenta z dob Pražského jara Čestmír Císař nebo spisovatel Zdeněk Mahler. Pozváni jsou rovněž zástupci justice - Jan Sváček z Městského soudu v Praze nebo bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

S kým se na prezidentské oslavě naopak nepočítalo, naznačují fotografie některých politiků rozvěšené za kolíčky na chodbě v sídle Jazzové sekce. Vedle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je na nich i Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo Marek Benda (ODS).

VIP oslava pro Zemana: Pozvánku má Vesecká i spojenci z minulosti
Zdroj: ČT24

Setkání se odehraje ve všech prostorách Jazzové sekce včetně sklepů. Hrát bude jazzová hudba z třicátých let. „Je to Miloš, takže bude guláš nebo tlačenka, jedno z toho. Bude i vynikající víno z Moldávie a to je vše,“ dodal Srp. Na oslavě se podle něj bude vzpomínat i na to, „že je to deset let, co byl Miloš Zeman sražen klikou u sociálních demokratů“.

Němcová: Hysterie médií kolem Zemana je směšná a neprofesionální

Nový prezident tento týden odpočívá na Vysočině. Do Nového Veselí odjel po předchozím více než týdenním úřadování v Praze. Už v pondělí ale přijme ve své pražské kanceláři předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Naopak předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) dosud ke společné schůzce nepozval. „Pan Miloš Zeman mě nepožádal o schůzku. Bude-li potřebovat se mnou mluvit, jistě se můžeme v mé sněmovní kanceláři setkat,“ uvedla Němcová a odmítla tak dosavadní zvyklost jiných politiků, kteří za Zemanem přijeli do jeho kanceláře v Loretánské ulici.

Miroslava Němcová: „Hysterie mediálního zájmu kolem jeho osoby je směšná a vzhledem k tomu, že dosud nesložil slib a nemůže se tedy zatím ujmout svého úřadu, je to i neprofesionální a nedůstojné.“

Zeman již ve své kanceláři přijal kupříkladu premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga, předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku či šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Při minulém pobytu v Praze stihl také fotografování u Herberta Slavíka, který pořídil jeho oficiální portrét. Příští týden Zeman absolvuje řadu politických i soukromých schůzek. V polovině týdne by měl prezidentův tým jednat o konečné podobě březnového uvedení do prezidentského úřadu.

VIP oslava pro Miloše Zemana (zdroj: ČT24)
Vydáno pod