Klaus stvrdil užívání konopí pro lékařské účely

Praha – Marihuana jako lék – takovému využití už v České republice nic nebrání. Prezident Václav Klaus podepsal zákon, podle něhož si pacienti budou moci pořídit konopí v lékárnách. K dostání pro léčebné účely bude pouze na elektronický předpis. Kritici zákona poukazují na to, že bude pro některé lidi moc drahé. Ministerstvo zdravotnictví už dříve avizovalo, že pořízení konopí k léčebným účelům nebudou hradit pojišťovny. Lékařské konopí se prozatím bude dovážet pod kontrolou úřadů. Do roka mají začít získávat licence i tuzemští pěstitelé.

Pacient si marihuanu bude muset koupit, podle předkladatelů zákona by měla měsíční léčba konopím stát maximálně 1 500 korun. Kritici ale tvrdí, že pacient by za ni mohl zaplatit až 10 tisíc korun měsíčně, přičemž nelegálně si ji i nadále pořídí mnohem levněji. Pojišťovny se zatím brání tomu, aby bylo konopí alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nemohou pojišťovny na konopí přispívat, protože je ze zákona jen podpůrným léčivým prostředkem.

Licencované tuzemské konopí bude levnější než to z dovozu

Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům. SÚKL by také určoval, na jaké ploše by se konopí pěstovalo. Ústav má například vydávat maximálně pětileté licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové.

Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí, která by měla mít tříčtvrteční váhu. Podmínkou pro udělení licence by bylo také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené. Podle spoluautora poslanecké předlohy Pavla Béma (ODS) by se cena léčebného konopí mohla snížit nejméně o polovinu.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům.