Babiš se Novákovi nakonec omlouvat nemusí. Zachránil ho odvolací soud

Předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš se nemusí omlouvat a platit bývalému moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za televizní výroky, ve kterých označil připravovanou průmyslovou zónu Barbora v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“. Původní verdikt Babišovi omluvu uložil, navrch měl zaplatit sto tisíc korun. Krajský soud v Praze ale ve středu žalobu zamítl. Rozhodnutí je pravomocné, Novák proti němu zvažuje dovolání.

„Žaloba byla zamítnuta. Byla zamítnuta jak omluva, tak odškodné sto tisíc,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí soudu Pavlína Bočková. Důvody nemohla komentovat, protože odůvodnění rozsudku zatím není vypracované. Bývalý hejtman může proti rozhodnutí podat pouze mimořádný opravný prostředek, tím by se zabýval Nejvyšší soud.

Krajský politik Miroslav Novák zvažuje dovolání. Rozhodne se po obdržení písemného rozsudku. „Když to řeknu velmi volně, zamítnutí žaloby bylo z toho důvodu, že jako politik, jako hejtman, mám povinnost strpět mnohem hrubší urážky. Že urážky v rámci politické diskuse nemohou být předmětem trestu. Soudkyně krajského soudu došla k závěru, že ze strany Andreje Babiše nedošlo k nařčení, ale pouze jako politik v rámci politické debaty vyjádřil svůj úsudek,“ zdůvodnil rozsudek pro ČT exhejtman Novák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš výroky řekl v srpnu 2015 ve vysílání ČT24. „Pan hejtman to podepsal, to mi dává indicie, že je to připravovaná akce, další nějaký tunel,“ pronesl mimo jiné Babiš. O měsíc později se vyjádřil o krajském politikovi znovu v pořadu Partie televize Prima. Nováka tam přirovnal k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi, stíhanému za korupci.

V žalobě se Novák původně domáhal omluvy a zaplacení 200 tisíc korun. Okresní soud Praha-západ mu vyhověl částečně. Babiš se měl omluvit pouze za výroky v České televizi a zaplatit odškodné 100 tisíc korun. Odvolací soud nyní rozsudek zrušil.