O krok blíže k tomu, aby věznění poslanci nebrali plat

Praha - Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh ODS, aby věznění zákonodárci nedostávali plat ani náhrady. Předloha, která míří do rozpočtového výboru, by se mohla aktuálně týkat Romana Pekárka (dříve ODS). Toho soud poslal do vězení na pět let za korupci. Do výboru míří i ústavní novela, podle které by poslanci v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu přišli o mandát.

Kromě platu by věznění zákonodárci přišli i o další benefity, jako je například kancelář v regionech. Podle ODS se může tato úprava vztahovat na rozdíl od ztráty mandátu na toto volební období, ČSSD ale o tom pochybuje. 

„Lex Pekárek“, jak novelu týkající se platu označil jeden z předkladatelů Marek Benda (ODS), by platil i v případech, pokud by poslanci byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného. Občanští demokraté předlohu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Pekárek si vyzvedl výzvu k nástupu do vězení, nastoupit by tam měl příští týden v pondělí. Z jednání sněmovny se pravidelně omlouvá.

Kromě platu je ve hře i ztráta mandátu

Poslanci schválili i návrh šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), podle kterého by pravomocně odsouzení zákonodárci přišli o mandát. Případy, kdy je zákonodárce nepodmíněně odsouzen, podle Němcové nejsou slučitelné s posláním a obsahem jeho mandátu. V důvodové zprávě Němcová poukazuje také na praktickou stránku. „Práva a povinnosti poslance nebo senátora nelze ve výkonu trestu odnětí svobody řádně vykonávat,“ uvedla.

 „Je to ostuda sněmovny, že jsme nikdy neprojednali předlohu o ztrátě mandátu,“ kritizoval šéf komunistů Vojtěch Filip. Benda na to opáčil, že uprostřed volebního období nelze podle judikatury Ústavního soudu zánik mandátu řešit. Pokud norma projde úspěšně celým legislativním procesem, mohla by zřejmě platit až od příštího volebního období.

Předloha nyní uvádí, že by platila dnem vyhlášení. Bylo by to ale patrně v rozporu s judikaturou Ústavního soudu. Poslanci poukazují na rozsudek, kterým soud v minulosti zrušil po stížnosti tehdejšího poslance Miloše Melčáka předčasné volby. Melčák tedy argumentoval tím, že předčasné volby jsou zásahem do jeho mandátu.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček zase připomněl, že se včera ministerstvo spravedlnosti omlouvalo člověkovi, který si odpykal trest za znásilnění, které ale nespáchal - pravomocný rozsudek tak nemusí stoprocentně znamenat vinu. Odsouzený zákonodárce by se totiž mohl domoci třeba i zrušení rozsudku. „Je-li rozsudek pravomocný, tak v zásadě se má za to, že je nezměnitelný, jinak popíráme význam právní moci rozsudku,“ konstatuje ale děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud čeká. Soud ještě neukončil pravomocně řízení ani s Vítem Bártou (VV) a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).