Klaus se loučil v jižních Čechách, Zeman se přivítá na Zlínsku

České Budějovice – Dosluhující prezident Václav Klaus vyrazil na jednu z posledních cest po České republice a navštívil dnes Jihočeský kraj. O víkendu zamíří na oficiální návštěvu Vysočiny. Klausův nástupce v prezidentském úřadě Miloš Zeman potom potvrdil, že jeho první cesta povede do Zlínského kraje. Na Pražském hradě usedne 8. března.

Prezidentovi Václavu Klausovi zbývají ve funkci poslední tři týdny. V rámci loučení se s úřadem hlavy státu dnes také zavítal do Jihočeského kraje; shodou okolností právě jižní Čechy byly vůbec prvním regionem, který před deseti lety coby nově zvolený prezident navštívil.

Na pivo a pro máslo

Dnes se Klaus podíval do pivovaru Budějovického Budvaru, kde spustil novou stáčírnu a současně se postavil proti jeho privatizaci. „Bylo velmi rozumné, že jsme Budvar uchránili, a myslím, že jsem k tomu přispěl i já, aby zůstal a vůbec fungoval,“ uvedl s tím, že je dobře, že podnik zůstal národní. „Pivo k nám přece patří, a když jsem kdysi hrával košíkovou, nebyly žádné iontové nápoje a žádné módní drinky, a to my jsme samozřejmě po tréninku a po zápase šli na pivo.“

V Madetě se setkal se zaměstnanci a ostře se ohradil proti verdiktu evropského soudu, který zakázal mlékárnám používat název pomazánkové máslo. Změnu označil za směšnou a nedůstojnou. „Jestli jsme takhle klesli, že se budeme prát o tyhle věci a podstatné věci nechávat mimo, tak je to falešná hra, kterou já jsem vždycky neměl rád,“ řekl novinářům.

Zeman vyrazí na Zlínsko

S podobnými výjezdy po Česku do budoucna počítá i Klausův nástupce Miloš Zeman. Předpokládá, že během svého mandátu navštíví všechny kraje; první přijde na řadu Zlínsko. „Jeden z představitelů Zlínského kraje za mě slíbil, že na první návštěvu pojdu do Zlínského kraje, tak cítím povinnost to dodržet,“ uvedl Zeman. Doprovázet ho chce jeho dcera Kateřina.