Klokánek bije na poplach, chybí mu peníze na prosincové mzdy

Praha - Fond ohrožených dětí nedostal peníze na provoz Klokánků a bojí se, aby nemusel některá zařízení zavřít. Od ledna příspěvky vyplácí kraje. Polovina z nich je ale ještě neposlala, a stovka zaměstnanců proto nedostala prosincové mzdy. Státní příspěvky jsou navíc o třetinu nižší než loni. Šéfka fondu Marie Vodičková už požádala ministryni práce o dorovnání příspěvku nebo mimořádnou dotaci.

Dosud se příspěvěk vyplácel nejpozději do konce následujícího měsíce. Peníze za listopad tak měly dorazit do konce prosince. Tato lhůta ale v novele, která platí od letoška a posiluje pěstounskou péči, už není. Podle Vodičkové fondu nezaplatily za poslední loňský měsíc Olomoucký, Moravskoslezský, Středočeský, Jihočeský a Ústecký kraj, chybí mu tak příspěvky za 4,05 milionu.

Podle Vodičkové situaci zhoršuje i krácení státního příspěvku o třicetinu za každý den, kdy dítě pobývalo aspoň dva dny mimo zařízení. „V současné době je situace Klokánků naprosto kritická. Nebyli jsme schopni vyplatit více než sto zaměstnancům ani prosincovou mzdu, vzhledem k tomu, že polovina krajů nebyla schopna nám ještě poslat státní příspěvek za prosinec,“ uvedla Vodičková. Dodala, že pokud se situace nezlepší, musel by fond začít postupně provoz Klokánků ukončovat.

Klokánky sídlí ve 45 budovách, v nichž je 580 míst. Loni zařízeními prošlo 974 dětí. Pro nedostatek kapacity odmítly 1 169 dětí. Fond provozuje i pět azylových domů se 120 místy. Loni na své Klokánky dostal od ministerstva práce dotaci 22,85 milionu korun. Letos to je zhruba 14,52 milionu.