PEN klub vyzval Klause, aby neútočil na Havla: Polemizujme s noblesou

Praha – Český PEN klub v otevřeném dopise vyzval prezidenta Václava Klause, aby se zdržel útoků na svého předchůdce Václava Havla. Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, podle PEN klubu by se tak ale mělo dít s úctou a noblesou. Osobnosti české kultury reagovaly na rozhovor, který Klaus poskytl polskému týdeníku Do Rzeczy. Havla v něm označil za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Výzvu PEN klubu Klaus nekomentoval: „Já o žádné nevím, to bych si musel přečíst.“

„K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí,“ stojí v dopise podepsaném desítkami osobností.

Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou. Podpořil ho výbor organizace, včetně předsedy Jiřího Dědečka, místopředsedy Ivana Klímy či Jiřího Stránského. Svůj podpis připojili také další členové jako například Tereza Brdečková, Jaroslav Hutka, Jiří Suchý, Ivan Binar, Eva Kantůrková, Daniela Fischerová, Jiřina Šiklová či Zdeněk Svěrák; z nečlenů se přidali geolog Václav Cílek a režiséři Ljuba Václavová a Jiří Václav.

Klaus v rozhovoru na Havlovu adresu nešetřil silnými výroky: „Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování), místo respektu ke kterékoli zemi světa.“ Havla označil i za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.