Česku stále chybí důsledný systém kontroly bezpečnostních přestávek strojvůdců

Dvě mimořádné události na českých železnicích během týdne (zdroj: ČT24)

Zdravotní komplikace strojvedoucího stály pravděpodobně za pondělní nehodou vlaku LeoExpress na nádraží v Přerově, kde souprava projela návěst stůj a vrazila do zarážedla na konci koleje. Zraněno bylo 18 lidí. Porušení předpisů řeší drážní inspekce čím dál častěji. Jednou z příčin může být i to, že v Česku stále chybí důsledný systém kontroly bezpečnostních přestávek strojvůdců.

„Každá osoba, to znamená i strojevedoucí, musí mít zdravotní prohlídku. Do padesáti let každé dva roky, pokud je mu nad padesát let, tak se ta prohlídka dělá každoročně,“ tvrdí Martin Novák, mluvčí Drážního úřadu.

Zdravotní způsobilost strojvedoucích přitom úřad kontroluje až na základě případných pochybností nebo nehody. Jak dodržují bezpečnostní přestávky, zvláště pokud pracují pro více dopravců, ale nikdo nedohledá.

Dopravci prý strojvedoucí nepřetěžují

Strojvedoucí řídí vlak
Zdroj: ČT24

„Naši strojvedoucí znají dopředu rozvrh služeb, což zajišťuje, že nepřekročí měsíční pracovní limit, který je něco nad 150 hodin,“ podotýká Monika Bezuchová mluvčí Českých drah.

„Pracovní dobu i délku směn organizujeme tak, aby se dodržovaly přestávky a doba na odpočinek dle platné právní úpravy,“ konstatuje Kateřina Veitová, mluvčí společnosti LeoExpress.

V jednom vlaku může strojvedoucí odpracovat denně maximálně 15 hodin. A zatímco řidičům kamionů hrozí za překročení pracovní doby nebo porušení bezpečnostních přestávek vysoké pokuty, na kolejích žádné sankce nehrozí.

  • V úvodu zmiňovaná nehoda se stala v pondělí v 05:54 na prvním nástupišti, když na přerovské nádraží přijížděl vlak LeoExpress ze Starého Města u Uherského Hradiště. V Přerově měl vlak končit. Podle mluvčího hasičů a záchranné služby Zdeňka Hošáka byla ve vlaku stovka cestujících. „Strojvedoucí dojížděl na nádraží a udělalo se mu nevolno,“ uvedl Hošák.

  • Drážní inspekce a policie řeší navíc další mimořádnou událost na železnici. V pořadí druhý incident v tomto týdnu se stal v sobotu u Českého Brodu. Jednalo se o vyjetí dvou vlaků proti sobě. Soupravy zastavily velmi blízko sebe - dělilo je pouhých 45 metrů. V osobním vlaku z Kolína do Prahy jela přibližně stovka cestujících, nikomu se nic nestalo.
Vydáno pod