Čuba nebyl v Senátu už 9 měsíců. Dál pobírá plný plat i náhrady

168 hodin: František Čuba nebyl v Senátu už 9 měsíců, plný plat i náhrady pobírá dál (zdroj: ČT24)

Zlínský senátor Strany práv občanů František Čuba se v horní komoře parlamentu neukázal už devět a půl měsíce. Dál ale pobírá senátorský plat včetně finančních náhrad – dohromady 122 100 korun měsíčně. Někdejší předseda legendárního JZD Slušovice je dlouhodobě nemocný, ze zákona nemusí mít neschopenku. Vedení Senátu už ho vyzvalo, aby zvážil rezignaci. Natáčeli Kristina Ciroková a Luboš Dostál.

Senátor František Čuba se naposledy na schůzi Senátu objevil loni 24. srpna. Pak měl podstoupit operace očí a trávicího traktu. Dodnes prý není schopen přijet do Prahy.

„Je to opravdu i doporučení některých lékařů a tak, že stále ještě je ta cesta. Já to na něm vidím, že by ho ta cesta unavila  opravdu dost a přišel by do Senátu unavený,“ říká Čubův asistent Milan Frnka.

Petr Honzejk: Ve volbách rozhodlo pouze jméno (zdroj: ČT24)

František Čuba dál pobírá senátorský plat ve výši 71 tisíc korun. A přestože do Prahy nejezdí, bere i finanční náhrady na dopravu a reprezentaci 51 100 korun. Dohromady 122 100 korun měsíčně. Do konce minulého roku mu Senát platil i pronájem pražského bytu za 17 tisíc korun měsíčně. 

Měl by zvážit rezignaci, říkají kolegové

Zákonodárci nemají povinnost přejít v případě nemoci na neschopenku. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) k tomu přesto senátora Čubu vyzývá. I k tomu, aby zvážil rezignaci. „Bylo by potřeba, aby na prvém místě si nechal vystavit řádnou legitimaci práceneschopného, to znamená, aby čerpal nemocenské dávky. A za druhé, pokud ta nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zdali není seriózní se mandátu vzdát a uvolnit prostor pro další volbu,“ míní Štěch.

Měsíční plat senátora Františka Čuby
Zdroj: ČT24

Dlouhodobou absenci někdejšího předsedy JZD Slušovice kritizují i další senátoři. „Je tady 81 senátorů. To znamená 80 dalších, kteří pracují a svoji činnost provádějí. Takže by si to měl srovnat on se svým svědomím,“ říká senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

„Devět měsíců je příliš a pan kolega Čuba měl asi zvážit, co dál si počne. Jestli míní takhle dál fungovat, anebo třeba se nabízí, jestli nechce rezignovat na funkci,“ uvádí Zbyněk Linhart (nestr. za STAN).

Heslo Františka Čuby znělo „Pracuji pro veřejnost“
Zdroj: ČT24/frantisekcuba.cz

„Myslím si, že by bylo seriózní, aby někdo sdělil a možná i lékařská zpráva by měla vyznít, jestli bude moci dál fungovat jako senátor, či bude v pracovní neschopnosti, jako bychom byli všichni ostatní,“ poznamenala Alena Dernerová (nestr. za SD-SN).

„Když někdo pracuje, tak má dostávat peníze. Když někdo nepracuje, tak to má dostávat s ohledem na to, jestli je nemocný, nebo jestli nechce pracovat,“ říká místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB).

„Samozřejmě, že ta situace následně nevrhá dobré světlo ani na horní komu parlamentu,“ myslí si senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

S neschopenkou by měl o 100 tisíc méně

Pokud by si František Čuba vzal neschopenku, klesl by jeho příjem zhruba o 100 tisíc korun – na 20 tisíc korun měsíčně. A protože je důchodce, směl by nemocenskou pobírat jen tři měsíce. Pak by musel vystačit jen s důchodem.

Jeho asistent i kolega ze senátorského klubu ale svorně tvrdí, že Čuba pracuje. „On pracuje, i když tady není vidět,“ tvrdí senátor Václav Homolka (KSČM). „Okamžitě, jak to šlo, začal chodit do své senátní kanceláře do Zlína a normálně aspoň tam pracoval. Od té doby v podstatě každý den,“ uvádí asistent Frnka.

Reportéři ČT ale Františka Čubu v kanceláři nezastihli. „Včera nebo předevčírem jsem s ním jela ve výtahu. Jeho asistenti jsou tady pořád. Ty pány, co on tady má v kanceláři, potkávám pravidelně. Na něho když natrefím, je to náhoda, ale občas jo,“ říká pracovnice ze sousední kanceláře Renata Geržová. Senátora zkusili oslovit i u něj doma, ale nepodařilo se.

– ČT: Mohli bychom mluvit s panem senátorem Čubou?
– Nemohli. Nemohli. Dneska mu není dobře, opravdu nevím. Nezlobte se.
– ČT: Je možné nějaký jiný termín třeba zkusit?
– Ne.
– ČT: Dobře. Je teď doma a odpočívá?
– Ano. Ano.

Bez Čuby by senátní klub zanikl

František Čuba je členem Klubu nezávislých senátorů. Klub má 5 členů, tedy nejnižší možný počet. Jeho provoz vyjde Senát měsíčně na 65 tisíc korun. Klub vznikl loni v prosinci, tedy v době, kdy už Čuba do Senátu nechodil. Pokud by se vzdal mandátu, klub by zanikl.

– ČT: Byl on vůbec někdy na jednání toho klubu?
– Senátor Václav Homolka (KSČM): Já se omlouvám.
– ČT: Jenom tuhle otázku, jestli tam někdy byl.
– Homolka: Samozřejmě. Několikrát.
– ČT: Protože ten klub vznikl v prosinci minulého roku, a to už on nechodil…
– Homolka: Já se omlouvám. Mějte se krásně.

– ČT: Můžeme vás na chvilku zastavit?
– Senátor Jiří Cienciala (nestr. za Občané spolu - Nezávislí): Ne. Jdu na jednání.
– ČT: My se vás chceme zeptat na pana Čubu.
– Cienciala: Já ho neznám.
– ČT: Vždyť je s vámi v klubu.
– Cienciala: To může být, ale já jsem ještě neměl tu čest se s ním potkat. Já jsem tady krátkou dobu.
– ČT: A co říkáte na to, že on tu přes 9 měsíců není?
– Cienciala: Nevím, nemůžu se k tomu vyjádřit, poněvadž jsem to nikdy neřešil ani jsem se s ním nikdy nesetkal.

Absence Františka Čuby už řešili senátoři i na organizačním výboru. Nic se ale nedozvěděli. „Jsem se na organizačním výboru dotázal zástupce klubu SPO, kam pan Čuba patří, na nějaké bližší podrobnosti. Pan kolega Doubrava podrobnosti nevěděl, ale slíbil, že to klub bude řešit,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB).

„Pokud jde o toho Čubu, tak vám řeknu, že v pondělí s ním budu jednat, pak vydám prohlášení a pak můžete se mnou cokoliv,“ řekl senátor a předseda Strany práv občanů i Klubu nezávislých senátorů Jan Veleba. Od státu dostává jeho strana za mandát senátora ročně 900 tisíc korun.

Čubův asistent tvrdí, že se senátor do lavice v horní komoře určitě znovu posadí. „V každém případě se výrazně zlepšil jeho stav. Já si myslím, že už je to dobré. A kdy se chce vrátit? Tak to všechno závisí na něm, jak se rozhodne. Ale určitě se vrátí,“ míní.

Za nečinnost ho kritizovali i na kraji

Není to v politické kariéře Františka Čuby poprvé, kdy ho kolegové kritizují za to, že málo pracuje. Stalo se to už když byl radním Zlínského kraje.

„On sice byl radním, nicméně poprvé v historii Zlínského kraje vznikla zároveň funkce uvolněné krajské zastupitelky, která většinu té práce radního, který měl na starosti zemědělství, vykonávala,“ popisuje senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

„My jsme to jako opozice samozřejmě kritizovali, ale bylo nám to platné, jak mrtvému spacák,“ poznamenal radní Zlínského kraje a předseda hnutí Starostové Petr Gazdík (STAN). Čuba se přitom v kraji vzdal všech funkcí, aby se mohl více věnovat práci v Senátu.

Zda František Čuba najde sílu, aby se do Senátu vrátil, bude možná jasné už v pondělí. Na plénu naposledy hovořil loni 27. dubna, působil unaveně.

„Mně především bylo pana Čuby od samého začátku líto, protože jsem měl pocit, že byl ve svém věku zneužit stranou, která ho nominovala na senátorskou funkci. Že vlastně od samého začátku nebyl v takovém zdravotním stavu, aby funkci mohl řádně vykonávat,“ říká Jiří Dienstbier.

„Možná si jeho voliči tak trošku nevšimli, že už je poměrně vysokého věku a že do něho vložili více nadějí, než mohli očekávat,“ dodává senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Narodil se 23. ledna 1936 v Březové u Slušovic na Zlínsku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, už tam v roce 1956 vstoupil do KSČ. V letech 1963 až 1990 byl předsedou JZD Slušovice, které se pod jeho vedením rozrostlo v obří podnik zaměřující se kromě zemědělství třeba i na výrobu počítačů a strojů.

V roce 1993 vstoupil do ČSSD. Od roku 2010 je členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do sněmovny. V krajských volbách ve Zlínském kraji v roce 2012 z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a radním pro zemědělství a spolupráci s východními trhy.

V únoru 2013 mu nabídl budoucí prezident Miloš Zeman místo poradce prezidenta v oblasti zemědělství a hospodářství, které Čuba přijal. Ještě v témže roce mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. 

V říjnu 2014 byl Čuba zvolen senátorem za obvod č. 78 Zlín, když porazil dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Stal se tak nejstarším senátorem v den zvolení. Senátorský mandát měl mít do října 2020, kdy mu bude 84 let.

Senátor František Čuba
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK