Místo ve sněmovně ve vězení. Poslanci chtějí vzít podobným kolegům platy

Praha – S pondělním nástupem odsouzeného poslance Romana Pekárka do královéhradecké věznice osiří v Poslanecké sněmovně již druhé křeslo. Prvním zákonodárcem, který skončil za mřížemi, a nemůže proto svůj mandát vykonávat, byl David Rath. Ani jeden z mužů se ovšem své funkce (a tím pádem ani platu) nevzdal a poslanci nyní hledají cesty, jak situaci napravit a odsouzeným poslancům mzdu do budoucna odejmout.

Někdejší středočeský hejtman David Rath (ex-ČSSD) byl zadržen v květnu a policie jej obvinila z přijetí úplatku sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Ve vazební věznici v Litoměřicích od té doby čeká na soud. Svého mandátu se ovšem odmítl vzdát, a tak mohl za loňský rok čerpat náhrady ve výši jednoho milionu a 320 tisíc korun.

Poslanec Roman Pekárek (ex-ODS) by měl do královéhradecké věznice k pětiletému odnětí svobody nastoupit nejpozději v pondělí. Na rozdíl od Ratha je pravomocně odsouzen, a to za to, že si coby kolínský místostarosta řekl o milionový úplatek. Stejně jako Rath ani Pekárek o vzdání se mandátu neuvažuje; téma podle něj nyní není na pořadu dne, před nástupem do vězení má dle svých slov jiné starosti.

Kolik bere poslanec?

Základní plat poslance, stejně jako senátora, činí 55 900 korun hrubého. Další příjem představují tzv. náhrady; částka 8 300 korun je určená zákonodárcům na jejich reprezentaci a stravu. Další peníze dostávají poslanci na dopravu. Výše „cesťáku“ se liší podle vzdálenosti od sněmovny -  pražský poslanec si tak k základnímu platu přijde na náhradách k 20 700 korunám, jeho kolega z Ostravy ale může dostat ještě o deset tisíc víc.

Ukončení současného stavu, kdy i věznění poslanci mohou pobírat plat, by mohl přinést zákon, který už čtrnáct dní leží v Poslanecké sněmovně. Podle jeho záměru by pravomocně odsouzení poslanci přišli o náhrady i plat. V současné sněmovně by se tak týkal pouze Pekárka.

ČSSD se s ODS pře o Pekárka

Plán ODS původně počítal s rychlým projednáním a schválením v prvním čtení. „Doufám, že snížíme ostudu za to, že nám poslanci nastupují do vězení a ještě pobírají plat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu občanské demokracie Marek Benda.

Sociální demokraté ale záměr ODS neumožnili a chtěli o zákoně diskutovat. Norma by tak mohla být definitivně schválena až na březnové schůzi a následovat bude ještě schvalovací proces v Senátu. Roman Pekárek proto zatím může plat pobírat dál.

„ODS se snaží tento zákon prosadit jen proto, aby někdo nepoukazoval, že jako první získala primát, že její poslanec je odsouzen za korupci a musí do vězení,“ konstatoval předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc. „Moc tomu nerozumím. Je to naschvál z jejich strany, abychom nemohli říct: 'Problém jsme vyřešili',“ kontruje Tejcův protějšek z řad ODS Marek Benda.

Marková: Vezměte jim mandát

Část zákonodárců ovšem volá i po ráznějším kroku, a sice odebrání mandátu. „Je samo o sobě velmi špatné to, že zákonodárci, kteří porušili zákon, mohou zůstávat ve sněmovně,“ myslí si komunistická poslankyně Soňa Marková. Překvapivě zapravdu jí dává i Petr Gazdík z druhé strany politického spektra. „Tak jak to funguje u starostů, že pravomocně odsouzený starosta přijde o funkci, tak by to mělo fungovat i u poslanců,“ podotknul.

Události o platech vězněných poslanců (zdroj: ČT24)