Zeman odmítá klub LIDEM. Nechápu, že ho tak zajímáme, říká Peake

Jihlava – Nastupující hlava státu Miloš Zeman jako prezident nepodepíše zákon umožňující vznik klubu poslanců LIDEM. Řekl to dnes na setkání s obyvateli v Novém Veselí na Vysočině, kterým poděkoval za podporu a za jejich účast v prezidentské volbě. Šéfku liberálních demokratů Karolínu Peake Zeman ani nepřijal, protože její stranu lidé nevolili ve volbách. Peake kontrovala tím, že je udivena, že její strana stojí nastávajícímu prezidentovi za tolik přemýšlení.

Zeman na dotaz novinářů uvedl, že se Karolíně Peake nepodařilo sehnat deset poslanců (nutných pro založení klubu) a chystá se změna pravidel uprostřed hry. „Já jsem samozřejmě připraven většinu zákonů nevetovat a když, tak předem upozornit na připomínky k těmto zákonům. Ale protože tento zákon, pokud ho samozřejmě nezamítne Senát, půjde k podpisu patrně již novému prezidentu republiky, tak férově předem oznamuji, že ho přesně z tohoto důvodu vetovat budu,“ řekl.

Novelu sněmovního řádu o vzniku klubu liberálních demokratů už schválila Poslanecká sněmovna, nyní se jí bude zabývat Senát, který se ale schází až v polovině března. Pokud předlohu parlament nakonec schválí, na stůl se tak dostane až novému prezidentovi. Zemanova inaugurace se koná 8. března. Prezident může zákon vrátit sněmovně, poslanci ho mohou přehlasovat většinou nejméně 101 hlasu.

Zeman již v prvním oficiálním rozhovoru po výhře ve volbách uvedl, že LIDEM je strana, kterou nikdo nevolil. Také dnes zopakoval, že tato strana vzniklá po rozštěpení Věcí veřejných, neprošla sítem voleb. Když se nastupující prezident po volbách scházel s představiteli různých stran, Karolínu Peake jako předsedkyni LIDEM nepřijal.

Peake doporučuje Zemanovi, ať se soustředí na závažnější témata

„Udivuje mne, že nově zvolenému prezidentovi stojí strana LIDEM za tolik přemýšlení,“ reagovala Karolína Peake s tím, že ji Zemanovo vyjádření vzhledem ke starším výrokům nepřekvapuje. „Od prezidenta očekávám více nadstranickosti a soustředění se na důležitější a dlouhodobější témata, než je drobná formální úprava jednacího řádu Poslanecké sněmovny.“

Novelu jednacího řádu, která má vznik poslaneckého klubu LIDEM umožnit, schválila sněmovna navzdory odporu opozice minulý týden. Pokud koalice dotáhne předlohu až ke schválení a předpis nabude účinnosti, mělo by to pro klub LIDEM znamenat mimo jiné nárok na jednací místnost včetně technického vybavení. Jde i o některé procedurální možnosti, jako je přednostní právo předsedy klubu promluvit na schůzi sněmovny. Nový klub asi získá i finanční příspěvek na chod.