Kauza sportovních dotací: Na rozdíl od Pelty nechal soud Kratochvílovou ve vazbě

Kratochvílovou nechal podle informací ČT soud ve vazbě (zdroj: ČT24)

Podle informací ČT zamítl pražský městský soud stížnost bývalé náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové na vazbu. Na rozdíl od bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty tak Kratochvílová zůstává za mřížemi. Oba měli ovlivňovat dotace na sport, obviněna je i Fotbalová asociace ČR jako právnická osoba. V pátek navíc pivovar Gambrinus oznámil, že ukončí sponzorování reprezentace a nejvyšší fotbalové ligy kvůli dlouhodobým kontroverzím kolem tuzemské kopané.

O stížnosti na vazbu rozhodoval pražský městský soud v neveřejném jednání. Kratochvílová je ve vazbě přes měsíc - Obvodní soud pro Prahu 1 ji do věznice poslal 5. května, stejně jako tehdejšího šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Peltu. Důvodem pro uvalení vazby byly obavy, že by obvinění na svobodě ovlivňovali svědky a že by pokračovali v trestné činnosti. 

Peltu však soudci ve středu z vazby propustili. Městský soud v jeho případě dospěl k závěru, že podmínky pro první z vazebních důvodů vůbec nebyly splněny a druhý důvod už pominul. Stížnost Kratochvílové však posuzoval jiný senát než stížnost Pelty. 

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Dotace se prý dělily v pronajatém bytě

Kauza kolem Pelty a Kratochvílové se podle informací médií týká mimo jiné dotací v hodnotě 454 milionů korun, které se nerozdělovaly podle zákonných kritérií. Dvojice se na jejich směřování údajně domlouvala nezávisle na jednání expertní komise, a to například v bytě v centru Prahy, který si Pelta pronajímal. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Policisté se domnívají, že si zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv. Miroslav Pelta je teď v nemocnici a komentář k údajnému ovlivňování dotací na sport zatím odmítá.

Kriminalisté stíhají Kratochvílovou, Peltu a někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu za zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obviněna je i FAČR jako právnická osoba. 

Pelta byl z vazby propuštěn den poté, co jeho právník zveřejnil, že klient odeslal rezignaci na svou funkci šéfa FAČR. Učinil tak potom, co si asociace na valné hromadě nedokázala zvolit nového předsedu. Před svým zadržením policií byl Pelta na tento post jediným kandidátem, po provalení kauzy dotací však kandidaturu stáhl. FAČR nyní dočasně vedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.