Za prodej zkažených potravin v Meinlu padne rozsudek v úterý, žalobkyně navrhuje podmínku

České Budějovice – Tři zaměstnanci někdejší českobudějovické prodejny Julius Meinl se rozsudek v kauze prodeje zkažených potravin dozví v úterý 15. července. Státní zástupkyně pro ně za ohrožení zdraví závadovými potravinami navrhuje podmíněné tresty a zákaz výkonu činnosti. Kauza se táhne od září 2005, kdy se zemědělská a potravinářská inspekce prodejem prošlých a plesnivých potravin v Meinlu začala zabývat.

Bývalá vedoucí lahůdek, regionální manažerka a její kolega u soudu tvrdili, že prošlé a plesnivé potraviny neupravovali, ani to nikoho nenutili dělat. Podle nich jde o spiknutí jedné z prodavaček proti nim. Prodavačky uvedly, že musely na příkaz nadřízených okrajovat plesnivé sýry a uzeniny, omývat je v octové vodě a natírat olejem, aby vypadaly čerstvé, a poté znovu i rozkrájené prodávat. Kdo by takovou potravinu snědl, mohl onemocnět salmonelózou a dalšími infekcemi. 

Obhájci dnes proto žádali, aby obžalovaní byli zproštěni viny. Poukazovali na skutečnost, že se nepodařilo najít jedinou zkaženou potravinu či člověka, který by kvůli ní onemocněl. Výpovědi prodavaček označili za nevěrohodné. Rozcházely se údajně v tom, co ženy uvedly v přípravném řízení a pak přes soudem. Zásadní vady podle nich má i
znalecký posudek.

Kauza se táhne od září 2005, kdy se pochybným prodejem začala zabývat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nakonec podala trestní oznámení na podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a policie obvinila tři pracovníky. V květnu 2006 soud rozhodl, že se trojice dopustila jen přestupku. Státní zástupkyně se odvolala a krajský soud nařídil nové vyšetřování. Mimo jiné i pro podezření, zda obžalovaní zaměstnance nevydírali, za což by jim hrozilo až osm let vězení. To se nepotvrdilo.

JuliusMeinl už na českém trhu nepůsobí. Koncem roku 2005 jeho 60 prodejen převzal řetězec Ahold, který provozuje supermarkety Hypernova a obchody Albert.