Premiér Sobotka oznámil odluku v manželství. Prý kvůli tlakům z politiky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil odluku v manželství. S manželkou Olgou bude v následujících týdnech hledat nové uspořádání rodinného života. Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších, uvedli manželé ve společném prohlášení.

„Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů,“ píše se v prohlášení. Podle manželů Sobotkových nejde o unáhlený krok, který by byl motivovaný konkrétní situací či osobou.

Bohuslav Sobotka, který byl v tu dobu ministrem financí, se s tehdy 22letou Olgou Pekárkovou oženil v dubnu 2003 na zámku v Hluboké nad Vltavou. Mají spolu dva syny – čtrnáctiletého Davida a osmiletého Martina.  

Premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou při zahájení stavby tělocvičny Sokola v texaském Westu
Zdroj: Martin Weiser/ČTK

Olga Sobotková během politické kariéry svého muže zůstávala v ústraní. Premiér od počátku upozorňoval, že ho manželka bude doprovázet jen ve výjimečných případech.

Poprvé ho doprovázela před třemi lety na cestě do Německa, kde se Sobotka setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou a tehdejším prezidentem Joachimem Gauckem.  Později navštívila ještě Rakousko a USA. Účastnila se také tradičního novoročního společného oběda s prezidentským párem v Lánech.

Rozvod zažila většina premiérů

obrázek
Zdroj: ČT24

Manželství se v minulosti rozpadlo i dalším českým premiérům. Z předsedů vlád samostatné České republiky nebyli rozvedeni pouze Josef Tošovský, Václav Klaus a Jiří Rusnok. Ve funkci premiéra řešili manželskou krizi Jiří Paroubek (ČSSD), Mirek Topolánek i Petr Nečas (oba ODS).

V době nástupu do čela kabinetu měli rozvod za sebou Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Jan Fischer. Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se rozvedli až po odchodu z funkce, manželství se jim však rozpadlo dříve.  

Petr Nečas řešil manželskou krizi již v době, kdy byl předsedou vlády. S manželkou Radkou se rozvedl krátce po odchodu z funkce v roce 2013 a poté se oženil s bývalou vrchní ředitelkou svého kabinetu Janou Nagyovou. 

  • Miloš Zeman (ČSSD, 1998–2002) – rozvedl se již v roce 1978, v roce 1993 se podruhé oženil a s druhou manželkou Ivanou je dodnes
  • Vladimír Špidla (ČSSD, 2002–2004) – rozvedl se dlouho před svým vstupem do politiky, podruhé se oženil v roce 1974
  • Stanislav Gross (ČSSD, 2004–2005) – oženil se krátce po absolvování vojenské služby a asi po půl roce rozvedl, podruhé se oženil v roce 1996
  • Jiří Paroubek (ČSSD, 2005–2006) – s první manželkou Zuzanou se rozvedli po téměř 28 letech manželství v roce 2007, v té době byl Paroubek poslancem a předsedou ČSSD. Manželství se mu rozpadlo již v době, kdy byl premiérem. Podruhé se oženil v roce 2007, nyní se podle některých médií s manželkou Petrou rozvádí.
  • Mirek Topolánek (ODS, 2006–2009) – Topolánek se rozvedl s manželkou Pavlou v roce 2010. Od ledna 2007, kdy byl předsedou vlády, žil s tehdejší místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou, kterou si vzal v roce 2010
  • Jan Fischer (nestraník, 2009–2010) – rozvedl se v roce 1987, následující rok se podruhé oženil se svojí současnou manželkou Danielou
  • Petr Nečas (ODS; 2010-2013) - Nečas řešil manželskou krizi již v době, kdy byl předsedou vlády. S manželkou Radkou se rozvedl krátce po odchodu z funkce v roce 2013 a krátce poté se oženil s bývalou vrchní ředitelkou svého kabinetu Janou Nagyovou.