Nečas ČSSD bruselským vetem neohromil, měl prý vyjednat víc

Praha – Ač hrozil vetem, vyjednal premiér Nečas v Bruselu málo peněz pro Česko. S takovou kritikou vystoupilo den po skončení bruselského summitu vedení sociální demokracie, které mimo jiné projednávalo i změny ve stanovách strany. Podle stanoviska ústředního výkonného výboru by mělo mít předsednictvo napříště možnost vyškrtávat kandidáty z kandidátních listin a schvalovat lídry do parlamentních i krajských voleb a kandidáty do senátních voleb. O těchto návrzích bude nicméně muset rozhodnout březnový sjezd.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání širšího vedení sociální demokracie kritizoval vládu nejen za současnou ekonomickou situaci a rostoucí nezaměstnanost, ale osobně se opřel i do premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli výsledku včerejšího summitu v Bruselu, na němž se lídři unie dohadovali o novém rozpočtu na období 2014–2020.

Podle Sobotky premiér Nečas vyjednal na příštích sedm let Česku málo peněz z unijních fondů, konkrétně o 160 miliard korun méně. „Myslím si, že je důležité říci, že Petr Nečas odjíždí z Bruselu poražen a s ním odjíždí poražena celá Česká republika,“ prohlásil Sobotka. Spolu s místopředsedou strany Lubomírem Zaorálkem se shodli na tom, že tyto peníze budou české ekonomice chybět.

V rámci kohezní politiky, zaměřené na pomoc chudším regionům, bude moci ČR v příštím rozpočtovém období získat 20,5 miliardy eur, tedy více než 517 miliard korun. Množství peněz se ale proti období 2007-2013 zmenší, neboť v končícím rozpočtu mělo Česko k dispozici 26,7 miliardy eur (680 miliard korun).

Předseda české vlády ale musel podle svého včerejšího vyjádření o částku tvrdě bojovat, a dokonce vyhrožovat, že přijetí rozpočtu EU zablokuje vetem. Nečas zároveň zdůraznil, že získaná suma bude v přepočtu na obyvatele čtvrtá nejvyšší v Evropské unii. V končícím rozpočtovém období je nicméně ČR na prvním místě.

Sobotka chce zabránit poškozování dobrého jména ČSSD

Jak dále informoval předseda strany Bohuslav Sobotka, změny ve způsobu obsazování stranických kandidátek jsou prováděny s ohledem na mimořádné případy, kdy by kandidát mohl poškodit dobré jméno ČSSD. Vyškrtnout kandidáta z kandidátky by předsednictvo mohlo na návrh politického grémia, ústřední kontrolní komise nebo krajského výkonného výboru.

V případě senátních voleb pak jde ústřednímu výboru o to, aby vedení strany mohlo ještě před primárkami posoudit jednotlivé kandidáty. „Rádi bychom se vyjádřili k tomu, kdo v těchto primárkách bude kandidovat, tak aby bylo zřejmé, že vybereme ty nejsilnější osobnosti,“ sdělil Sobotka. „Velmi často regionální a lokální vlivy mohou tu konkurenci omezit a my bychom rádi jako předsednictvo sociální demokracie na to měli o něco větší vliv,“ dodal sociálnědemokratický lídr.

Další změnou, kterou výkonný výbor podpořil, jsou opatření proti účelovému náboru velkého množství nových členů strany. „Je tam omezení pro přijetí maximálního počtu nových členů sociální demokracie na jedné schůzi tím, že je to limitováno deseti členy,“ vysvětlil Sobotka. Tito členové také budou mít povinnost zaplatit členský příspěvek ihned při vstupu do strany.

Vydáno pod