Máňa, celebrita mezi recidivisty, míří po amnestii znovu za mříže

České Budějovice – Známá recidivistka Marie Lavičková (zvaná Máňa) znovu zamíří do vězení, a to jen měsíc od propuštění na Klausovu amnestii. K patnácti měsícům vězení s dozorem ji dnes odsoudil Okresní soud v Českých Budějovicích. Důvodem byly opakující se krádeže. Čtyřiačtyřicetiletá Lavičková tak dosáhla svého cíle; hned po propuštění totiž avizovala, že se chce do vězení vrátit.

Marie Lavičková prožila za mřížemi střídavě celkem 23 let. Naposledy byla propuštěná na novoroční amnestii 4. ledna z věznice ve Světlé nad Sázavou. Tři dny nato už kradla v českobudějovickém obchodním domě, když odcizila oblečení za 1 200 korun.

Státní zástupce navrhoval Máně zákaz pobytu na území Českých Budějovic, to ale soudce odmítl s tím, že právě Budějovice jsou jediným místem, kde má Máňa ještě nějaké sociální vazby.

Rozsudek soudu zatím není pravomocný, obě strany si odvolaly lhůtu na rozmyšlenou. Marie Lavičková tak ale učinila nikoli kvůli zpochybnění uloženého trestu, ale proto, že chce co nejdéle zůstat ve vazbě. Hned po propuštění z vězení totiž recidivistka, o níž natočila dokumenty režisérka Olga Sommerová, avizovala, že se chce do vězení vrátit.

„Svět je zlej, promiňte mi to, lidi, já nechci tady mezi váma bejt. Tam mám svůj svět, tam tomu rozumím, tady tomu nerozumím… Někdo mi dá tisíc korun a Máňo, starej se…,“ vysvětlila počátkem ledna svou motivaci.

PO odvysílání dokumentů chtěli diváci Máně pomoci. Dostávala nabídky k bydlení i práci, nikdy je ale nevyužila. 

Máňa Lavičková:

„Prvních pět let jsem kriminál strašně nenáviděla, dalších pět let jsem mu vzdorovala, ale teďka těch 13 let - já ho strašně miluju. (…) Jsem absolutně štastnej člověk.“

Věznice dosud propustily na základě amnestie víc jak 6 400 odsouzených. Desítky amnestovaných ale po propuštění opět překročily zákon. Najít práci pro amnestované vězně je velmi obtížně. Na úřadech práce se zaregistrovalo skoro 4 500 propuštěných, většinou mají jen velmi nízkou kvalifikaci, pro kterou právě teď existuje jen minimum volných míst. Amnestie dál zatěžuje i justici - soudy totiž musí přezkoumávat tisíce podmíněných a alternativních trestů. 

Amnestie tématem Událostí (zdroj: ČT24)