Výrobci začínají dotovat drahé léky, první pro lidi s roztroušenou sklerózou

Praha - Čeští pacienti by měli mít už brzy přístup k nejmodernějším lékům za statisíce korun. Podle Hospodářských novin budou některé farmaceutické společnosti drahá léčiva, na která nejsou peníze, dotovat. Dohodly se na tom s některými zaměstnaneckými pojišťovnami. Prvním takovým přípravkem má být lék na problémy s chůzí pro lidi s roztroušenou sklerózou. Farmaceutické firmy se ale začínají ozývat s nabídkami na několikaleté dotace i v oblasti neurologie nebo onkologie.

Podle expertů se v Česku dostává k nejmodernější léčbě méně lidí, než je dle medicinských standardů běžné. „K léčbě má šanci se dostat pouze nejohroženější část populace pacientů,“ upozornila Eva Havrdová, vedoucí Centra neurologické kliniky VFN v Praze. Právě lidé s roztroušenou sklerózou se potýkají s nedostatkem peněz na nákladnou léčbu. Nemoc má v Česku 17 tisíc lidí, léčba jednoho pacienta vychází přibližně na 280 tisíc korun ročně. Pojišťovny ale odmítají navýšit platby a řada lidí tak skončila na čekací listině.

Výrobce léku pro lidi s roztroušenou sklerózou nyní nabízí desetiprocentní slevu. Firma Biogen Idec ji zatím vyjednala s šesti menšími zaměstnaneckými pojišťovnami. Lékaři budou lék nasazovat pacientům, kteří v důsledku nemoci neudělají bez odpočinku dostatečný počet kroků. „My už víme, že jde o bezpečný lék, který funguje, potřebujeme ale ověřit, jestli se vyplatí, a do toho půjdeme společně s výrobcem,“ řekla deníku vedoucí lékového oddělení Oborové zdravotní pojišťovny Radka Brichcínová. Smlouva je podle ní sepsaná tak, aby počet pacientů nebyl nijak omezen: „Budou to jen lékaři, kteří posoudí stav.“   

Dvě smlouvy s farmaceutickými firmami má uzavřené i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Vždy jde o lék, jehož roční užívání v případě jednoho pacienta vyjde na statisíce korun. „Případů bude nepochybně do budoucna dál přibývat,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Rod.     

Slevy na léky už v některých státech Evropy fungují. Farmaceutickým firmám se vyplatí, léky se totiž díky dotaci stanou levnější a tím i přístupnější. „Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí všem,“ podotkl Jakub Dvořáček, šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Smlouvy s pojišťovnami jsou navíc dlouhodobé a firmy tak mají na několik let jistotu odbytu.