Trestní oznámení na Nečase smetli žalobci ze stolu

Praha – Pražské státní zastupitelství se nebude zabývat trestním oznámením, které na premiéra Petra Nečase a trojici rebelujících poslanců z řad ODS podal advokát Václav Láska. Ve svém oznámení poukazoval na to, že Nečas se mohl dopustit podplácení rebelujících poslanců posty ve společnostech s majetkovou účastí státu.

Podle žalobců z oznámení nevyplývá podezření ze spáchání trestného činu. „Vaše výhrady, které uvádíte ve svém podání, jsou toliko úvahami a spekulacemi, které nemají oporu v žádném konkrétním důkazu,“ stojí ve vyrozumění obvodního státního zastupitelství, které Láska zveřejnil na své facebookové stránce.

Jak to podle Lásky bylo s rebely:

Poslanci Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa složili v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve sněmovně nahradili, poté Nečasův kabinet balíček prosadil a zažehnal několikatýdenní vládní krizi. Šnajdr byl následně jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu, a. s.

Spolupracovník Transparency International Láska argumentoval ve svém trestním oznámení tím, že poslanci se svých mandátů vzdali kvůli Nečasovu příslibu, že získají významné posty ve společnostech s majetkovou účastí státu. Takové jednání podle Lásky nejen naplňuje skutkovou podstatu trestných činů podplácení a přijetí úplatku, ale je také pro společnost mimořádně škodlivé, protože deformuje výkon mandátu poslance a volební právo občanů České republiky.

Premiér Nečas už dříve označil Láskovo oznámení za absurdní. Odmítavě se k Láskově argumentaci staví i žalobce. „Je toliko věcí každého poslance, kdy ukončí a z jakého důvodu svoji poslaneckou činnost,“ uvedla ve vyrozumění obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Láska nyní může požádat Městské státní zastupitelství v Praze o přezkoumání tohoto rozhodnutí. Na své facebookové stránce Právo s Láskou už potvrdil, že to udělá. „Předpokládal jsem, že budou orgány činné v trestním řízení hledat cestu, jak se věci zbavit. Ovšem způsob, jakým se tak stalo, překvapil i mě, starého pesimistu,“ napsal na svém facebookovém účtu s tím, že podle něj by bylo správné, aby postup žalobců prověřilo i Vrchní státní zastupitelství v Praze nebo Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Následné rozhodnutí městského státního zastupitelství nicméně bude ve věci konečné.

Václav Láska:

„Dokázal bych si představit, že policie všechny zúčastněné vyslechne, zkusí opatřit všechny důkazy a pak možná relevantně rozhodne o tom, že oznamovaný skutek trestným činem není. A své rozhodnutí zdůvodní. Jenže kdyby se tak stalo, pak by pravděpodobně předseda vlády musel lhát do policejního protokolu. A to by asi bylo nevhodné.“