Zpěvák Blythe stanul kvůli smrti fanouška před českou spravedlností

Praha - Městský soud v Praze zahájil hlavní líčení s americkým zpěvákem Randym Blythem. Ten se zodpovídá z toho, že v květnu 2010 během pražského koncertu v klubu Abaton shodil z pódia jednoho z fanoušků, který na následky zranění hlavy zemřel. Blythe k soudu dorazil ze Spojených států. Vypověděl, že se nechce vyhnout odpovědnosti, zároveň ale nechce být potrestán za něco, co neudělal. Za ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí až deset let vězení.

Zpěvák metalové kapely Lamb of God přišel k soudu v doprovodu dvou právníků z Česka a jednoho z USA. Uvedl, že jeho kapela při koncertech nikdy nechce fanoušky na pódiu, a to z důvodu bezpečnosti jak hudebníků, tak fanoušků samotných. Při vystoupení v Abatonu v květnu 2010 byl prý malý klub zcela zaplněný a mezi diváky a pódiem chyběla bezpečnostní zóna, ve které obvykle stojí ochranná služba. „Byl to běžný koncert s výjimkou toho, že se na pódium snažilo dostat pár fanoušků,“ vzpomínal Blythe.

Zhruba v polovině koncertu prý začal na pódium vnikat mladík, který byl opakovaně vykázán zpátky do davu a který teď u soudu vystupuje v pozici svědka. Po něm se ke kapele dostal další fanoušek. Blythe přiznal, že mezi ním a tímto mužem došlo ke střetu. „Přišel jsem k němu a oběma rukama ho tlačil od sebe. Pak jsem viděl, jak se dostává do hlediště. Myslel jsem, že ho chytnou lidé,“ vylíčil.

Později prý zpozoroval, jak se muž zvedá ze země, a okolostojící diváci zpěvákovi signalizovali, že fanoušek je v pořádku. „Nechápal jsem ho, připadal mi jako blázen nebo zcela opilý,“ dodal Blythe, který se hájí také tím, že špatně vidí a při koncertech nenosí brýle. K jeho zrakové vadě se budou vyjadřovat soudní znalci.

Skutečnost, že fanoušek později zemřel na následky zranění hlavy, prý zpěvák zjistil až tehdy, když ho loni zadržela policie. Dnes se pozastavil nad tím, že do té doby jej české úřady nekontaktovaly, ačkoliv veškeré informace o něm i o kapele jsou dostupné na internetu.

Telefonát Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Soud vyslechl také bubeníka kapely, který uvedl, že skákání do publika je celkem běžné - lidé vylezou na pódium, například zamávají a krátce potom skočí, přičemž je dole chytí diváci. Pokud se v blízkosti kapely zdržují, zasáhne ochranka. Kapela podle jeho slov vnikání fanoušků na pódium ale netoleruje a snaží se zajistit, aby se to nestávalo.

Vydáno pod