Platy v sociálních službách vzrostou o čtvrtinu, polepší si i školníci a lidé v kultuře

Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství, například školníci, si přilepší o 9,4 procenta. Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila vláda. O 2000 korun měsíčně si polepší také zdravotní sestry, které pracují na směny u lůžek pacientů.

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek, řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů. Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli nízkým výdělkům chybějí tisíce pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky kabinet rozhodl o poskytnutí dotací 1,1 miliardy korun, které by kraje a poskytovatelé péče měli použít na růst platů a mezd.

„Bylo to ne měsíce, ale roky očekávané od pracovníků v kultuře, sociálních službách a technických pracovníků ve školství, kteří mají nepřiměřeně nízké platy. Tabulky nevyhovují současné situaci na trhu práce,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před schvalováním uvedl, že stát je připraven obcím a krajům přispět až 50 procent potřebné sumy na zvýšení výdělků.

Kabinet projednával tři varianty. Přiklonil se k té, díky níž si pracovníci v sociálních službách přilepší nejvíc. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla na 18 821 korun. 

Pilný: Už žádné další požadavky

Podle podkladů pro vládu by stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval 1,1 miliardy a samosprávy 1,28 miliardy. Ministerstvo práce žádalo na dotace pro poskytovatele 1,16 miliardy. Už dřív uvedlo, že může dát 200 milionů a zbytek by měl poskytnout státní rozpočet.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) proto na kolegy apeloval, aby se další podobné zásahy do rozpočtu letos už neopakovaly. „Já jsem s tím souhlasil, ovšem vyslovil jsem několik podmínek, které doufám budou dodrženy. První podmínka je, že to je poslední věc, která se týká plnění rozpočtu na rok 2017. Ta věc je uzavřena, další požadavky nebudou přijímány – možná jsou oprávněné, ale budou se řešit až v rámci rozpočtu 2018,“ uvedl. 

Dopad na státní rozpočet v mandatorních výdajích bude obrovský. Když se podívám na požadavky, které mi předběžně zaslali jednotliví ministři, tak udržet 50miliardový deficit bude opravdu zázrak.
Ivan Pilný

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se podle Pilného pokusí najít v rozpočtu svého resortu co nejvyšší částku, která by alespoň částečně zvýšení platů pokryla. Rezervy jsou totiž vyčerpány, už dříve vláda přidala například na platy řidičů autobusů. Kraje si na negativní dopad vládních nařízení na své rozpočty stěžují.

„Vláda schválila, že krajům pošleme částku 1,16 miliardy. Okamžitě bude odesláno 700 milionů, další částky budeme hledat,“ řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Už dřív uvedla, že díky změně tarifů si od července přilepší 93 tisíc zaměstnanců státu a 72 tisíc pracovníků, které platí samosprávy. 

Pravice zvýšení platů přivítala

Zvýšení platů přivítala i pravicová opozice. Upozorňuje však, že jde od vládních stran i o předvolební tah. „Jsem rád, že lidé v sociálních službách dostanou za svoji namáhavou práci přidáno už od července, jak jsme vládu vyzývali,“ podotkl šéf ODS Petr Fiala.

„Je dobře, že se v době příznivé ekonomické situace přidávají peníze na platy ve školství, kultuře a především v sociálních službách. Na nízké platy v těchto odvětvích upozorňuje TOP 09 dlouhodobě,“ reagovala členka sněmovního výboru pro sociální politiku Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Již před rokem jsme navrhovali zvýšení platů v kultuře o 22 procent od roku 2017. Navrhovala jsem také zvýšení platů v sociálních službách o 227 milionů korun. Nic z toho však koalice nepodpořila. Nyní, pět měsíců před volbami, s podobnými návrhy přichází sama vláda,“ dodala. 

Podle Hospodářské komory ČR růst platů ve veřejném sektoru, který schválila vláda, zatíží státní rozpočet a negativně se promítne do celé ekonomiky. 

Některé sestry dostanou 2000 korun

Ministři schválili také zvýšení příplatků pro některé zdravotní sestry. „Sestry, které pracují u lůžka samostatně, tedy ne pod dohledem v třísměnném či nepřetržitém provozu, dostanou přidáno o 2000 korun hrubého,“ uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Podle něj si přilepší sestry ve státních, krajských, soukromých i církevních zařízeních. Příplatek 2000 představuje nyní částku, kterou je možné „ufinancovat“, dodal Ludvík.

Nemocnice v Česku se potýkají s nedostatkem personálu. Některá oddělení už kvůli tomu musela omezit, nebo ukončit provoz. Příplatek má situaci sester, které pracují bez dohledu u lůžek či na porodních a operačních sálech na směny, zlepšit. Podle podkladů pro vládu musejí nejen používat stále složitější prostředky a dodržovat náročnější postupy, ale také přebírat práci za chybějící kolegy a kolegyně.

Na příspěvky ministerstvo zdravotnictví poskytne dotace. Podle Ludvíka státní nemocnice dostanou 2000 korun bez odvodů na každou sestru. „Připravili jsme i dotační program pro ostatní zřizovatele, který půjde přes kraje. Tam bude podmínkou, že když se sestrám 2000 přidají, aby se jim jinde neubraly, třeba v osobním ohodnocení. Pokud podmínka nebude splněna, budou muset kraje dotace vrátit,“ řekl Ludvík. Podle něj 600 milionů poputuje ze státního rozpočtu, dalších 400 milionů pro soukromé nemocnice dá ministerstvo ze svých rezerv.

Vydáno pod