Česko chystá řadu akcí během Evropského týdne udržitelného rozvoje

Celoevropský týden ve znamení aktivit, které pomohou představit v praxi koncept udržitelného rozvoje, proběhne od 30. května do 5. června i v České republice. V rámci již třetího ročníku Evropského týdne udržitelného rozvoje bude k vidění 130 konkrétních akcí.

Lidé budou moci kupříkladu zavítat na ekologický festival Greenfest v Libereci, vydat se s průvodcem za prameny Adršpašských skal, nebo se podívat do jedné ze solárních elektráren, které pro veřejnost otevřou členové Solární asociace.

  • „Udržitelný rozvoj je takový rozvoj, který zajistí potřeby současných generací, aniž by bylo ohroženo splnění potřeb generací příštích, a aniž by se to dělo na úkor jiných národů.“  (Komise OSN pro životní prostředí a rozvoj)

Pro návštěvníky je připravené bohaté portfolio akcí – jediným kritériem pro jejich konání je, že nesmí být orientované čistě na zisk a musí tematicky souviset s udržitelným rozvojem. Letos je tak přichystaná řada konferencí, přednášek, výstav, trhů, exkurzí, workshopů, promítání nebo zahradních sousedských slavností. Stejně pestrá je paleta pořadatelů, od státních institucí, samospráv, škol všech stupňů, muzeí, nadací, komunitních sdružení, neziskových organizací až po jednotlivé občany a občanky.

Nejvíce akcí bude vzdělávacích

Jednotlivé akce se hlásí a vztahují se k jednomu nebo více Cílům udržitelného rozvoje (SDGs). Těchto cílů je sedmnáct a pokrývají témata od ukončení chudoby přes čisté energie a důstojnou práci až po udržitelný ekonomický růst. Nejvíce aktivit se v rámci českého týdne udržitelnosti hlásí k cíli Kvalitní vzdělávání.

Idea celoevropského týdne udržitelného rozvoje byla představena ministry životního prostředí Francie, Německa a Rakouska v říjnu 2014. Jejím cílem bylo sjednotit starší projekty v těchto zemích a inspirovat podobnou iniciativu i v dalších částech Evropy.

Před několika dny byly také v Černínském paláci v Praze vyhlášeny výsledky prvního ročníku cen za naplňování Cílů udržitelného rozvoje.

Vydáno pod