Česko zřejmě EU nepožádá o proplacení 6 miliard za pražský okruh

Praha - Ministerstvo dopravy v polovině února požádá Evropskou unii o schválení dalších projektů pro financování z Operačního programu doprava. Kvůli předraženým stavebním pracím na pražském okruhu, který kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), v ní ale bude patrně chybět žádost o proplacení šesti miliard za úseky okruhu spojující brněnskou D1 a Lahovice, uvedl Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerstva.

Úřad chce odeslat žádost o proplacení dopravních projektů za celkem 12 miliard korun. O odložení žádosti na proplacení pražského okruhu rozhodlo ministerstvo financí, které chce závěry NKÚ detailně prozkoumat, uvedl ředitel odboru fondů EU na ministerstvu dopravy Marek Pastucha. Zároveň ale doufá, že verdikt ministerstva financí není konečný.

NKÚ: ŘSD na své náklady realizovalo i práce, kterými zhodnotilo majetek jiných osob

NKÚ při stavbě okruhu kritizoval především změny projektu v průběhu výstavby a s tím související nárůst cen v důsledku víceprací. „ŘSD na své náklady realizovalo i práce, kterými zhodnotilo majetek jiných osob. V jednom případě představovaly náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace částku vyšší než 1,2 miliardy korun,“ uvedl úřad s tím, že stavbu prodražovaly například požadavky různých zájmových skupin a obcí v okolí stavby. Kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby úřad podal trestní oznámení.

Za navyšování ceny o vícepráce už Evropská komise Česko potrestala

Navyšování cen o vícepráce uvedla jako jednu z nejpodstatnějších chyb při výstavbě dopravní infrastruktury i Evropská komise. Ta Česko na podzim potrestala takzvanou plošnou korekcí, kdy kvůli chybám v projektech odmítla proplatit desetinu požadovaných dotací, což činí zhruba 9,5 miliardy korun. Pro převedení těchto peněz na jiné stavby už ministerstvo našlo náhradní projekty. Jsou mezi nimi například oprava D1, stavba nových úseků D3 a řada staveb na železnici včetně budování 13 zabezpečených přejezdů na trati mezi Rumburkem a Dolní Poustevnou na Šluknovsku. 

Evropská unie podle Neusara souhlasila s proplacením celkem 166 projektů. Resort z EU dosud vyčerpal 43 miliard korun z programu, který na sedmileté období končící napřesrok nabízí zhruba 147 miliard korun.

Vydáno pod