Věstonická venuše odcestovala do Londýna, bude součást výstavy

Brno - Věstonická venuše, jeden z nejvzácnějších archeologických nálezů střední Evropy, výjimečně opustila Česko. Moravské zemské muzeum sošku zapůjčilo Britskému muzeu v Londýně na výstavu Umění doby ledové: Zrození moderní mysli. Celkem si Britové z Brna vyžádali 24 cenných předmětů z paleolitu. Výstava začne 7. února a potrvá do května, pak se venuše zase vrátí do Česka.

„Zápůjčce kolekce do Britského muzea v Londýně předcházelo složité jednání o povolení vývozu,“ uvedla Pánková. Nakonec ministerstvo kultury výpůjčku povolilo. Venuši i další exponáty z paleolitických sbírek Moravského zemského muzea chrání v zahraničí zvláštní imunita, protože tvoří součást kulturního dědictví suverénního státu.

Muzeum v Londýně chce v rámci své výstavy představit nejvzácnější umělecká díla z „poslední doby ledové“, období sahajícího do 40 tisíc až 10 tisíc let před naším letopočtem. „Jde o jedinečnou příležitost vidět nějstarší známé sochy, malby a portréty,“ slibuje na svém webu Britské muzeum. Kromě tuzemské venuše mohou návštěvníci obdivovat další předměty vyrobené z mamutí slonoviny, parohů, kostí či kamene. Na výstavu svými exponáty přispěly muzea a galerie z celé Evropy.

Věstonickou venuši muzeum po většinu času uchovává v trezoru a půjčuje ji pouze výjimečně. Naposledy vycestovala v roce 2008. Tehdy se v Muzeu přírodní historie ve Vídni konaly oslavy stoletého výročí nálezu její „mladší sestry“ - Willendorfské venuše.

Sošku nalezenou v roce 1925 na sídlišti lovců mamutů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na Břeclavsku považují odborníci za jeden z prvních dokladů pravěké keramiky. Ležela v silné vrstvě popela pradávného ohniště, rozlomená na dva kusy. Teprve po důkladném očištění se ukázalo, že zdánlivě nesouvisející kusy tvoří celek v podobě ženské postavy. Venuše je 11,5 centimetru vysoká figurka s kyprými proporcemi, které jsou zřejmě oslavou plodnosti. Podle odborníků je Věstonická venuše stará až 29 tisíc let.