Průtahy v kauze Berky: Soud ani po roce a půl od verdiktu neposlal písemně rozsudek

Události ČT: Písemná verze rozsudku nad Berkou trvá rok a půl. Soudce má poslední měsíc (zdroj: ČT24)

Rok a půl od rozsudku v kauze konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky soud stále nerozeslal písemné znění verdiktu. Protože šlo o nepravomocné rozhodnutí, potřebují písemnou verzi strany sporu třeba proto, aby mohly vypracovat odvolání. Kauza trvá už čtrnáct let a dál se protahuje. Táborský soudce Zdeněk Kučera tvrdí, že případ je rozsáhlý a samotné rozhodnutí bude mít několik stovek stran. Lhůtu na rozeslání má do prázdnin.

V listopadu 2015 rozhodl soud, že první soudce v Česku obžalovaný ze zločinného spolčení má jít na osm a půl roku do vězení. Od té doby stále nevzniklo písemné vyhotovení rozsudku. „Pokud jde o rozsudek pana Berky, mám od pana předsedy lhůtu do konce června,“ konstatuje soudce Zdeněk Kučera.

Hájí se tím, že jde o velice zdlouhavou a únavnou práci. „Bude to mít několik stovek stránek, počítám kolem čtyř set stran. Je to nekonečná práce,“ řekl soudce České televizi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Berkova skupina podle žalobce připravila řadu firem zmanipulovanými konkurzy o více než čtvrt miliardy korun. Mezi nejznámější patří konkurzy vyhlášené na Union banku, Zbrojovku Brno nebo Báňské stavby Most. Také někteří právníci odhadují, že rozsudek v písemné verzi bude jedním z nejdelších v historii českého soudnictví.

Mezitím zůstává Jiří Berka zaměstnancem Krajského soudu, už čtrnáctým rokem je mimo službu a pobírá polovinu platu. V případě, že nakonec nebude pravomocně odsouzen, bude mu stát muset zbytek peněz doplatit.

V případě Berkova kolegy ze severních Čech soudce Josefa Knotka zrušil Nejvyšší soud rozsudek pěti a půl roku vězení za korupci. Důvodem byly procesní chyby. „Je teda potřeba provést hlavní líčení znovu. A zůstává samozřejmě otázkou, jak bude probíhat dlouho,“ zmínil státní zástupce Radim Dragoun.