Nejstarší Češka dnes oslavila 108. narozeniny

Budíškovice (Dačicko) - Nejstarší Češka Marta Pokorná dnes oslavila 108. narozeniny. Štafetu dlouhověkosti převzala před týdnem, kdy ve věku nedožitých 110 let zemřela Marie Kráslová z Hluboké. Shodou náhod byl její pohřeb ve stejný den a v naprosto stejném čase, kdy za Martou Pokornou přišli gratulanti.

Paní Pokorná se narodila 8. července 1900. Studovala ve Vídni, hovoří německy a francouzsky, psala básně, pracovala jako účetní a vedoucí obchodu s obuví. Dráha jejího života protnula téměř tři století a dvě tisíciletí. Stala se první ženou v Dačicích, která vlastnila a řídila auto. Vůně benzínu ji přitahovala, závody Formule 1 sledovala ještě nedávno. Syn Břetislav Pokorný potvrdil, že znala téměř všechny jezdce.

Druhým rokem teď žije v domově důchodců v Budíškovicích na Dačicku. Paměť má pořád velmi dobrou, trápí ji jen špatný sluch. Paní Marta říká, že žila střídmě a často cvičila, jinak prý žádný recept na dlouhověkost nemá. Že se stala nejstarší Češkou, ji ale příliš netěší. V Česku žije v současnosti 570 lidí, jejichž věk uvádí trojmístné číslo. Takových lidí podle statistik přibývá. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánky Filipové je to 471 žen a 99 mužů. 

V průměru se muži dožívají 74 let, ženy o 5 let více. Za posledních 20 let se průměrná délka života lidí v Česku prodloužila - u mužů o 5 a půl roku, u žen o 4 a půl roku. Hlavní podíl na tom má rostoucí kvalita zdravotní péče.