Místo vězení podmínka, vyslechl si bývalý šéf liberecké policie

Liberec – Bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka potěšil odvolací soud, když mu zmírnil nepodmíněný čtyřletý trest na podmíněný. Krajský soud mu uložil osmnáctiměsíční trest s odkladem na tři roky a zákaz činnosti u policie na pět let. Třemi jeho skutky se ale bude znovu zabývat okresní soud, za ně mu hrozí až osm let nepodmíněně. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné, je možné jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dvořáka soud odsoudil za zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle soudu se postaral o smazání přestupku, kterého se rychlou jízdou dopustil někdejší hejtmanův náměstek Martin Sepp (ČSSD). Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely. V rozporu se zákonem pak rovněž poskytl europoslanci Robertu Duškovi (ČSSD) informaci, která se týkala Seppova případného stíhání za podvod. „Policie není k tomu, aby prováděla soukromý servis jakýmkoliv politickým stranám, to za A, a zadruhé policie není k tomu, aby se lidi obohacovali, zvlášť když si na auta napíšu Pomáhat a chránit,“ uvedl soudce Richard Skýba.

S Dvořákem soud projednával i případ tří jeho bývalých podřízených. Josefovi Šůmovi soud potvrdil zprošťující rozsudek, údajným proviněním někdejšího šéfa dopravního inspektorátu Miroslava Valáška a bývalého vedoucího oddělení obecné kriminality v Liberci Miroslava Kučery se znovu bude zabývat okresní soud. Oba policisty předtím potrestal podmíněně.

Státní zástupce Radim Kadlček pro ČT24:

„Pokud bude obžalovaný uznán vinným pro korupční jednání, nepochybně budu trvat na uložení nepodmíněného trestu, ovšem ohledně tohoto skutku se celá věc vrací k doplnění dokazování k okresnímu soudu. Pokud dojde k uznání viny ohledně korupčního jednání, pak bude nutno ukládat souhrnný trest a okresní soud bude moci dnes uložený trest navýšit.“

Okresní soud v Liberci se bude zabývat i třemi trestnými skutky, z nichž je obviněn Dvořák. Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Malinovského se soud dostatečně nevypořádal s jeho námitkami. Na začátek se vrací projednávání toho, že bývalý ředitel přijal čtvrtmilionový úplatek v souvislosti s projektem na umisťování radarů pro měření rychlosti u škol v Libereckém kraji. Znovu projednávat se bude i obvinění, zda si policejní šéf nechal sponzorský dar 100 tisíc korun určený pro libereckou pobočku mezinárodního policejního sdružení IPA. Rovněž přijde znovu na přetřes, zda Dvořák používal služební vozy pro soukromé potřeby a využíval pracovníky údržby z ekonomického odboru policie při stavebních pracích na svém domě a v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech.

Vydáno pod