Spotřebitelské úvěry prošly Senátem - zlepší postavení klienta i věřitele

Praha - Senátoři schválili důležitý bod, a to novelu týkající se pravidel pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Novinkou je například upravení volání na předražené linky či povinnost věřitele poskytnout úvěr pouze po prošetření finanční situace svého klienta. Horní komora naopak odmítla povinné elektronické recepty na léky. Předlohu, která ruší povinný souhlas obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte, chce Senát upravit. Novela se proto vrací zpět poslancům. Nově bylo zařazeno na program úplné zrušení sKaret.

Novela o spotřebitelských úvěrech upravuje vztah mezi věřitelem a spotřebitelem tak, aby byly obě strany vzájemně víc chráněny. Po čtrnácti dnech by mohl spotřebitel odstoupit od úvěru bez sankce. Dále upravuje volání na předražené telefonní linky. Pro poskytnutí úvěru musí věřitel také prozkoumat finanční situaci klienta a jeho budoucí schopnost dostát svým závazkům. Novinkou je rovněž zákaz používání směnek jako zajišťovacího či platebního instrumentu. Rovněž se zlepší postavení věřitelů, kterým nebude hrozit tak velké procento nedostupných pohledávek.

Norma dále upravuje zajištění spotřebitelského úvěru tak, že nebude moci být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Za úvěr 20 000 korun už nebude zapotřebí ručit třeba nemovitostí za dva miliony korun.

Jak moc novela lidem pomůže

„Nejvýznamějším zákazem je absolutní zákaz používání směnek k zajištění či splacení úvěru. My si myslíme, že to přispěje k ochraně spotřebitele. Spotřebitelé museli vedle úvěru zaplatit i směnku a náklady směnečného řízení,“ řekl na ČRo 1 Ladislav Robotka, právník sdružení obrany spotřebitelů.

Poptávka po úvěrech roste společně s krizí. Informovanost se zlepšuje, ale je to pomalé. Množství bankrotů je stále značné. Chybí vzdělávací programy.

Elektronické recepty nebudou

Povinné elektronické recepty od roku 2015 nebudou. Novela zákona o léčivech se vrací k rozhodnutí poslancům. Senátorům vadilo hlavně to, že sněmovna vložila tuto povinnost do vládní novely bez standardního projednání. Poslancům se vrací i předloha, která ruší povinný souhlas obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte. Poslaneckou novelu, mezi jejíž předkladatele patřil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), chce Senát upravit. Podle zpravodaje Jana Žaloudíka (ČSSD) jde o její doplnění, aby nepůsobila další potíže.

Českým pacientům pak Senát otevřel možnost, aby jim už od dubna mohly být transplantovány orgány také od cizinců, kteří zemřeli v Česku. Změnu má přinést novela transplantačního zákona.

Nejtěsnější možnou většinou hlasů pak horní komora vzala Češkám možnost získat zákonem právo oficiálně používat příjmení v mužském tvaru. Tuto možnost budou mít nadále jen cizinky či Češky, které se provdají za cizince nebo žijí trvale v zahraničí. Změnu měla přinést novela senátorů ODS.