Fiskální pakt v koaliční smlouvě bude muset vyřešit K9

Praha - Vyjednávači vládních stran chystající koaliční smlouvu se na dnešním jednání neshodli na přání TOP 09 přistoupit k fiskálnímu paktu. Věc proto budou řešit lídři stran ve formátu K9. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) během dne v České televizi prohlásil, že pokud koaliční partneři trvají na koaliční smlouvě, bude její součástí i fiskální pakt. V opačném případě bude koalice vládnout bez smlouvy. O předčasné volby podle jeho slov rozhodně TOP 09 nestojí, je naopak připravena plnit programové prohlášení. Grémium ODS ráno „ultimátum“ TOP 09 odmítlo. Podle dnešního usnesení připojení k paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude v Česku schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura.

„Nevidíme nyní bezprostřední důvod pro podpis fiskálního paktu vzhledem k tomu, že Česká republika není členem eurozóny. Tento zjevný rozpor, nejen mezi ODS a TOP 09, ale i mezi všemi třemi koaličními partnery, jsme odkázali rovnou na jednání K9,“ řekla po schůzce vyjednavačů předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Jednání K9 bude podle Peake svoláno až poté, co bude revidován celý text koaliční smlouvy, a budou tak také jasné všechny rozpory. Mezi ně dnes přibyla i otázka těžebních limitů. LIDEM trvají na tom, že smlouva má obsahovat jasný závazek limity zachovat. ODS má ale tento závazek už za splněný tím, že byla přijata malá novela horního zákona.

Kalousek už během dne uvedl, že TOP 09 nechce v žádném případě předčasné volby: „Proto to také není žádné ultimátum. Jsme připraveni dál plnit programové prohlášení vlády, nestojíme o předčasné volby… Pokud chtějí koaliční partneři koaliční smlouvu, bude tam fiscal compact. Nebude-li tam obsažen, nezbude nám nic jiného než spolu vládnout bez koaliční smlouvy,“ prohlásil ministr financí v ČT.

„Myslím, že k nějaké dohodě dojde, ale že nemá smysl to ultimativně vyhrocovat. Opravdu fiskální pakt nemá smysl bez toho, abychom si podmínky pevně upravili,“ prohlásil po jednání grémia ODS Marek Benda. Kalousek už v úterý řekl, že bez přistoupení k paktu strana TOP 09 chystanou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM nepodepíše. Fiskální pakt přitom občanští demokraté dlouhodobě kritizují. Kalousek zdůraznil, že přistoupení k paktu požaduje TOP 09 už více než rok.

Eurozóna
Zdroj: ČT24/ČTK

„Už minimálně rok říkáme, že k fiskálnímu kompaktu jsme připraveni v okamžiku, kdy schválíme finanční ústavu, to znamená, že si pravidla hospodaření nastavíme sami. Zákon už leží v Poslanecké sněmovně. A zadruhé až bude jasno, jakým způsobem se v Česku rozhodne o přistoupení k euru. My navrhujeme, aby se o něm rozhodlo v referendu,“ uvedl Zbyněk Stanjura, ministr dopravy za ODS.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr dopravy:

„Fiskální pakt platí pouze pro země, které platí eurem, a to my určitě v nejbližších letech platit nebudeme. Přijde mi úsměvné, abychom se v roce 2013 opravdu vážně přeli, zda to podepíšeme už letos, nebo za rok či za dva, když víme, že tato smlouva pro nás prostě platit nebude.“

TOP 09 svůj nápad zdůvodňuje tím, že vláda chce prosadit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který je přísnější než zmíněná evropská dohoda. Fiskální pakt zavazuje země platící eurem k tomu, aby do svého práva zabudovaly pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech.

Která ministerstva se nakonec budou rušit?

Koaliční vyjednavači se zatím dohodli na podobě části koaliční smlouvy o veřejné správě a boji s korupcí. Zbývají spory, které se týkají zejména otázky rušení a slučování ministerstev. Rušení agend představuje vedle přijetí zákonů o úřednících a dohledu nad financováním stran jednu z priorit nejmenší vládní strany LIDEM. A právě snižování byrokracie a spojování práce úřadů je zřejmě potenciálním problémem při neformálních jednáních. 

Koalice už v prosinci odsouhlasila, a vláda v lednu potvrdila, záměr sloučit do roku 2014 ministerstva průmyslu a obchodu s ministerstvem dopravy. Porada ekonomických ministrů bude údajně v lednu či únoru řešit možnost zrušení ministerstva kultury s tím, že by jeho agendy převzalo nejspíš ministerstvo školství. V koalici ale zazněla také varianta spojení ministerstev zemědělství a životního prostředí. 

ODS má deset priorit - hlavně ekonomický růst

S jinými prioritami jde na jednání občanská demokracie. Podle Stanjury, který je jedním z dvojice vyjednavačů za ODS, pokládá jeho strana v připravované nové koaliční smlouvě za prioritní ekonomické kapitoly. Vláda by se podle něj měla zaměřit na podporu ekonomického růstu, zvýšení flexibility pracovního trhu, podporu exportérů s nadpolovičním podílem domácí výroby, systémové změny ve školství. ODS také navrhuje definovat jasné parametry sociálních služeb a povinné používání sociálních karet jen pro ty občany, kteří zneužívají sociální dávky.

Vydáno pod