Analytik: Na teror si musíme zvyknout jako Izraelci. Obrana pak bude tvrdá a efektivní

Interview ČT24: Útok v Manchesteru určitě nebyl poslední (zdroj: ČT24)

Je naprosto jisté, že teroristický útok v Manchesteru nebyl poslední. Samozřejmě budou další a my si na to v Evropě budeme muset zvyknout. V Interview ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik Otakar Foltýn. „Je jasné, že na tohle si lidé zvykat nechtějí podobně například jako na povodně. Dobrovolně si na tohle nezvykne nikdo. Vždy ale musíme počítat s tím, co udělá druhá strana. V tomto případě islamisté,“ sdělil Otakar Foltýn.

Podle analytika Foltýna mají islamisté svou mediální strategii, která je velmi nebezpečná. „Chtějí, abychom si nezvykli a po každém útoku hystericky a vztekle reagovali. A přesně tohle zatím děláme. Necháváme se vytočit jejich mediální strategií, a to je chyba,“ uvedl a dodal, že pokud říká, že si musíme do jisté míry zvyknout, má tím na mysli, že bychom se měli chovat jako Izraelci.

Obrana musí být tvrdá a efektivní

Ti ve své zemi zažívají daleko větší počet útoků, mnohem nebezpečnějších a s daleko větším počtem obětí. Ovšem žijí s tím, že se tohle děje. To ovšem vůbec neznamená, že se nemáme bránit. Naopak, reakce v těchto případech musí být pokud možno efektivní a samozřejmě tvrdé.

Podle Otakara Foltýna se islámští útočníci rekrutují z frustrované části přistěhovalců, z řad mladých mužů až dětí od čtrnácti do třiceti let. Zpravidla jsou to neukotvení, neúspěšní chlapci, kterým se nepodařilo začlenit do společnosti. Nabízí se otázka, zda jsou z prostředí integrovaných přistěhovalců, nebo zda jsou nově příchozí. Zatím je to většinou třetí generace těch, kteří už v Evropě jsou.

„Je extrémně komplikované v takových počtech tyto lidi sledovat, protože ty počty jsou velmi vysoké. V médiích se po útoku objeví třeba zpráva, že některý z útočníků byl v hledáčku zpravodajských služeb,“ míní Foltýn. „To však paradoxně neznamená, že to zpravodajské služby nezvládly, ale naopak, že se dokáží soustředit na ty správné lidi. Je to důkaz, že pracují dobře.“

Analytik upřesnil, že ve většině případů se teroristickým útokům daří zabránit ještě v okamžiku, než se jejich příprava dostane do nebezpečné fáze. Většinu takových případů ale není možné medializovat, protože by zpravodajské služby odkryly své zdroje. „To znamená, že útoky, o kterých se dozvíme, jsou většinou ty, které se podařily,“ řekl Otakar Foltýn v pořadu Interview ČT24.