Běží lhůta pro zpochybnění Zemanova vítězství, první návrhy se rýsují

Praha - Volbu Miloše Zemana prezidentem je ode dneška možné zpochybnit u Nejvyššího správního soudu (NSS). Případné návrhy na neplatnost voleb bude soud přijímat po sedm dní, tedy naposledy v úterý 5. února. O návrzích NSS rozhodne do 15 dnů od jejich doručení. Tedy ještě před 8. březnem, kdy má Zeman složit prezidentský slib.

Na soud se chce obrátit nevládní organizace Růžový panter, podle níž byla hrubým způsobem porušena pravidla volební kampaně i prováděcí zákon. Například celostránkovým novinovým inzerátem proti druhému z finalistů Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). „Inzerát byl lživý a velmi podpásový, zákeřným způsobem načasovaný, aby se kandidát proti němu nemohl už ani bránit, protože to prostě nemohl stihnout,“ řekla ve Studiu ČT24 předsedkyně správní rady organizace Iveta Jordanová.

Volební tým Karla Schwarzenberga průběh voleb napadat nebude

Růžový panter se jako právnická osoba na soud obrátit nemůže, podle Jordanové proto návrh podá pět voličů. Jordanová zároveň upozornila, že primárním cílem organizace není vrácení Schwarzenberga zpět do hry: „To je nám totiž nejčastěji vytýkáno našimi odpůrci… Důvod, proč podáváme návrh soudu na přezkoumání voleb, je pouze ten, aby vítěz voleb byl vítězem legitimním… V demokracii není možné se na Pražský hrad takzvaně prolhat.“ Návrh by měl být podán v pondělí.

Volební tým Karla Schwarzenberga už naopak uvedl, že i když podle něj lidé kolem Miloše Zemana použili v kampani lživé argumenty, průběh voleb napadat nebude. Vyzval ale lidi k aktivitám, které by zkultivovaly politické prostředí.

Odkazy: Růžový panter, nevládní organizace zabývající se korupcí ve veřejné správě

Zneplatnění voleb se chce domáhat i aktivista Lukáš Kohout. Argumentuje především dočasným vyřazením Jany Bobošíkové z volby, což považuje za porušení Listiny základních práv a svobod.

Návrh na neplatnost volby mohou podat lidé v případě, pokud by měli za to, že volební pravidla byla porušena „způsobem, který mohl ovlivnit výsledek volby prezidenta“. Pokud by NSS návrhu na neplatnost volby hlavy státu vyhověl, mohl by podle zákona nařídit opakování celých prezidentských voleb, do nichž by se mohli zapojit i noví kandidáti, nebo jen některé části dosavadního volebního procesu.

Rozhovor s Ivetou Jordanovou (zdroj: ČT24)