Češi mezi oběťmi v Manchesteru nebyli, potvrdilo ministerstvo

Žádný český občan nezemřel ani neutrpěl zranění při pondělním teroristickém útoku v Manchesteru. Oznámilo to ministerstvo zahraničních věcí s odkazem na informace britské policie. Na nouzovou linku české ambasády v Londýně se přitom obrátili tři lidé, kteří pohřešovali blízké.

„Podle informací české ambasády v Londýně nejsou mezi oběťmi ani zraněnými žádní Češi,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Iva Valentová. České velvyslanectví podle ní vychází z informací britské policie, které by měly být konečné.

Velvyslanectví České republiky v Londýně po manchesterském útoku zprovoznilo nouzovou linku, na kterou se mohli obracet lidé, kteří někoho hledali nebo potřebovali informace. Podle mluvčí Valentové ji využili tři lidé, kteří pohřešovali blízké. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) však již v úterý ujistil, že se podařilo postrádané najít.

Ministerstvo zahraničí zároveň upozornilo, že britské úřady vyhlásily nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Znamená to, že riziko útoku je vysoce pravděpodobné a může být bezprostřední. „Vyhlášení stupně ohrožení kritický umožňuje nasazení ozbrojených složek policie a armády k posílení bezpečnostních opatření na veřejných místech, zejména v místech s velkou koncentrací osob (sportovní utkání, koncerty, letiště atd.),“ upřesnil úřad.

Po explozi, ke které došlo na konci koncertu zpěvačky Ariany Grande, zahynulo nejméně 22 lidí a přibližně dalších 60 utrpělo zranění. Britské úřady oznámily, že šlo o čin sebevražedného útočníka. Policie potvrdila, že jde o dvaadvacetiletého Salmana Abediho. Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po manchesterském útoku ohlásil posílení přítomnosti policie „v místech s vyšší koncentrací osob“, ačkoli ujistil, že nemá žádné informace, že by útok bezprostředně hrozil i v Česku.

Čeští politici v úterý kondolovali rodinám obětí a vyjadřovali podporu britské vládě. Ve středu a ve čtvrtek může každý kondolovat pozůstalým po obětech nočního útoku v Manchesteru na britském velvyslanectví v Praze. Kondolenční knihu za oběti útoku otevře velvyslanectví ve svém sídle v Thunovské ulici v centru Prahy ve středu od 14:00 do 17:00 a ve čtvrtek od 10:00 do 12:00.

Již v úterý ale lidé nosili k ambasádě květiny a svíčky. „Dostali jsme spoustu zpráv, kondolencí, projevů sympatií a podpory,“ ocenila velvyslankyně Jan Thompsonová. Připomněla, že byla v noci na znamení solidarity nasvícena v britských barvách pražská Petřínská rozhledna.