ODS a TOP 09 odmítly Zemanův návrh, aby šel do čela NKÚ Michálek

Praha - ODS a TOP 09 vystoupily proti návrhu Miloše Zemana, aby byl do čela Národního kontrolního úřadu jmenován senátor Libor Michálek. Uvedl to server Lidovky.cz. Úřad je bez ředitele víc než rok - parlament totiž za celou tu dobu nenavrhl žádného kandidáta. Proti nominaci Michálka vystupuje hlavně ODS.

„Za nás je to vyloučené. Zaprvé se říkalo, že si nepřejeme nikoho z aktivních politiků, zadruhé pan Michálek ve své kariéře, kromě toho, že spustil jedno trestní stíhání, které díky jeho přičinění nedopadlo nijak, nic zásadního nepředvedl,“ řekl serveru šéf poslanců ODS Marek Benda.

Z Michálka není nadšená ani TOP 09. „Přiznám se, že znám mnoho odborně zdatnějších kandidátů, než je pan Michálek. Při vší účtě k panu Zemanovi, my nemáme prezidentský systém a prezident o volbě šéfa NKÚ nerozhoduje, sněmovna mu také nemluví do toho, koho jmenuje do bankovní rady,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Libor Michálek
Zdroj: ČT24

Zeman po svém zvolení prezidentem prohlásil, že pokud nenajdou nového šéfa NKÚ sami poslanci, tak se rád sejde s předsedy poslaneckých klubů, se kterými chce diskutovat o někom, kdo prý dokáže korupci vzdorovat. V rozhovoru s Václavem Moravcem odmítl hovořit o tlaku, vyjádřil spíše „přání prezidenta, aby se laskavě tento ctihodný zákonodárný sbor ráčil konečně dohodnout“. Uvedl, že očekává osobnost, která by podle něj prokázala „určitou míru statečnosti a nezkorumpovanosti“, a zmínil právě Libora Michálka.

„Dovedu si to představit, ale za určitých podmínek. Uvidím, jak projde rozšíření pravomocí NKÚ parlamentem. Roli budou hrát i faktory, které nechci upřesňovat,“ řekl Michálek Lidovým novinám. Ještě jako šéf Státního fondu životního prostředí poukázal v roce 2010 na možnou korupci na ministerstvu životního prostředí. Po této kauze byl z funkce ministra životního prostředí odvolán člen ODS Pavel Drobil. Policisté ho vyšetřovali kvůli tomu, že chtěl Michálka uplatit. Kriminalisté ale kauzu nakonec odložili. Podle důkazů nebylo možné jednoznačně prokázat Drobilovu vinu a pokus o podplácení.