Poslanci schválili přechod na nový televizní formát DVB-T2

Sněmovna schválila vládní novelu zákona o elektronických komunikacích (zdroj: ČT24)

Poslanci schválili novelu, jež řeší přechod na nový digitální televizní standard DVB-T2. V důsledku to znamená, že si budou muset lidé, kteří nesledují televizi prostřednictvím kabelu či satelitu, pořídit televizory, jež nový standard zvládnou. Podle odhadů to bude stát domácnosti asi pět miliard korun. S úplným přechodem na nový formát se počítá v roce 2021. Součástí zákona jsou ale i přísnější podmínky pro mobilní operátory. Kromě toho sněmovna schválila vznik vyšetřovací komise k možnému úniku policejních spisů.

Přechod na nový digitální televizní standard DVB-T2 zároveň umožní uvolnit televizní pásmo 700 MHz pro mobilní sítě. Do roku 2020 totiž musí toto pásmo pro mobily uvolnit všichni členové EU. Právě proto označoval ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) přechod na nový standard za nutný.  

Televize splňující standardy DVB-T2 jsou označeny tímto logem
Zdroj: ČT24

DVB-T2 zajistí vysílání většího množství programů na menším množství frekvencí: umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. 

Pro diváky, kteří signál nepřijímají prostřednictvím satelitu či kabelové televize, to ale zároveň bude znamenat nutnost pořídit si takovou televizi či set-top box, které budou nový standard podporovat.

Právě před těmito náklady varoval budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO). Postihne to podle něj hlavně tu skupinu lidí, která přijímače vyměňuje nikoli v cyklu několika let v rámci přirozené obměny, ale až když jsou „na šrot“. 

Události: Zvýšení pokut pro mobilní operátory (zdroj: ČT24)

Vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý ale ve Studiu ČT24 uklidňoval, že náklady pro domácnosti budou daleko nižší než v letech 2010/2011, kdy se přecházelo z analogového na digitální vysílání. Televizory i set-top boxy totiž výrazně zlevnily. 

„Poměrně velmi významná část v současné době prodávaných televizorů už nový standard podporuje. Velice často je na nich logo, že ho podporují. Výrobci už relativně dlouho tuší, na jaký standard chce ČR přejít,“ dodal Malý.  

Asociace satelitních operátorů podala stížnost k EK

  • Poslanci také schválili návrh Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), aby Česká televize při vysílání dabovaných filmů či seriálů musela nabízet i jejich alternativu v původním znění s titulky.

Návrh zákona ještě před schválením kritizovala Česká asociace satelitních operátorů. Podle ní se v novele přiznává veřejná podpora soukromým společnostem, která je v rozporu se soutěžním právem EU. Koncem března proto podala asociace stížnost Evropské komisi. 

Ministr průmyslu ovšem toto tvrzení odmítl. Zájmem asociace je podle něj získat maximum pro svůj obchodní prospěch. „Jedná se jednoznačně o konkurenční boj a o snahu připravit domácnosti o bezplatnou televizní platformu,“ uvedl. 

Samotné schválení zákona totiž podle něj veřejnou podporu nezakládá, ale určuje pravidla, podle nichž může být podpora stanovena. Ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka už dříve uvedl, že dostanou provozovatelé pozemního digitálního vysílání kvůli přechodu na nový standard od státu kompenzaci asi 650 milionů korun.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Sobotka chválil poslance, že odolali tlaku

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr průmyslu ocenili, že poslanci během středečního hlasování odolali tlaku a schválili vládní novelu o elektronických komunikacích v původní podobě.

„Schválení novely, které jsme si museli vybojovat proti odporu silné lobby poskytovatelů služeb satelitního televizního vysílání, přinese zásadní modernizaci televizního vysílání v ČR,“ uvedl premiér. Ocenil také rychlé projednání zákona ve sněmovně – na vládě byla totiž norma schválena až letos v březnu.

Premiér Sobotka: Novelu se nám podařilo schválit v rekordně krátkém čase (zdroj: ČT24)

S úplným přechodem na nový formát se počítá v roce 2021. „Doba přechodu bude dostatečně dlouhá,“ konstatoval Havlíček. Potěšila ho podpora návrhu napříč politickým spektrem i fakt, že se „některým zájmovým skupinám nepodařilo návrh rozložit“.

Přenos mobilního čísla bude rychlejší

Vedle přechodu na digitální TV se ale tento zákon dotýká také mobilních operátorů. Obsahuje opatření pro podporu konkurence na trhu a ochranu spotřebitele, například zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla ze 42 dní na 10, nebo zavedení sankcí pro operátory podle výše jejich obratu. 

Vláda si od tlaku na konkurenci mezi operátory slibuje zlepšení služeb spotřebitelům. Jde o dozvuk aféry kolem tzv. polských tarifů, která nakonec smetla ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). 

 Zjednodušení přechodu k jinému operátorovi by teď podle premiéra mělo vyvinout tlak na operátory, aby zlevnili a přiblížili své ceny evropskému standardu. „Situace na českém trhu v oblasti telefonního a datového připojení je dlouhodobě neúnosná. Čeští zákazníci platí za volání a data mnohem více než klienti mobilních operátorů v okolních zemích,“ uvedl Sobotka s tím, že situace navozuje až dojem kartelové dohody.

Ivan Pilný ovšem namítá, že mělo jít opatření více ve prospěch virtuálních operátorů: „Já jsem tam postrádal něco ve prospěch virtuálních mobilních operátorů, protože zatím ČTÚ pro ně dělá opravdu málo a oni jsou víceméně nuceni prodávat jenom hlas. Na data nemají šanci.“ Nastupující ministr financí ovšem uvítal usnadnění přechodu mezi operátory nebo to, že operátor nebude moci změnit smlouvu bez souhlasu uživatele.

Vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý naopak přijetí normy kvitoval s tím, že Česko se z pozice země s jednou z nejhorších ochran spotřebitele dostane mezi ty nejlepší. „Je tam potenciál dostat Českou republiku na evropskou úroveň,“ řekl. Bez kvalitně chráněného spotřebitele, který se nebude bát, podle něj nelze udělat žádnou velkou revoluci v cenách služeb. Ty podle něj nyní charakterizují nízké limity a vysoké ceny.