Zeman ve středu odvolá Babiše z vlády a novým ministrem financí jmenuje Ivana Pilného

Události: Babiš zveřejnil předžalobní výzvu kvůli výrokům premiéra (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve středu 24. května odpoledne odvolá ministra financí Andreje Babiše a jmenuje do funkce nového ministra Ivana Pilného, oba z hnutí ANO. Informoval o tom Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Vládní krize vyvolaná premiérem Sobotkou tak bude ukončena,“ prohlásil Ovčáček.

Odvolání Andreje Babiše bude předcházet jeho schůzka s Milošem Zemanem. S Ivanem Pilným se prezident setkal v úterý odpoledne a jednali především o sátním rozpočtu pro rok 2018. Ivan Nastupující nový ministr financí sděli, že návrh rozpočtu připravený pod vedením Andreje Babiše se mu zdá rozumný. Uvedl také, že nemá důvod sáhnout na ministerstvu k nějakým personálním změnám.

Pilný chce dát v rozpočtu větší důraz na investice

Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem padesát miliard korun představil Babiš v pondělí. Pilný by rád v rozpočtu dal větší důraz na investice. „Mandatorní výdaje nám stoupají a je potřeba v tom být velmi opatrný, není možné tu ekonomiku uškrtit,“ řekl. Ptát se chce například u výdajů na vědu, výzkum a inovace, zda představují spotřebu, nebo investici.

Příští týden Zeman jmenuje také ministra životního prostředí Richarda Brabce místopředsedou vlády. V pozici vicepremiéra nahradí svého stranického šéfa Babiše.

Prezident se příští týden setká rovněž s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD, která chce ke konci května podat demisi.

Krize ve vládní koalici začala před třemi týdny

Babiš dal v minulých dnech najevo, že se svým odchodem z vlády počítá a že Zemana ke svému odvolání vyzve. S důvody svého konce ale Babiš nesouhlasí.

Návrh na odvolání Babiše premiér Sobotka z ČSSD zdůvodnil podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií. Hnutí ANO jako náhradu navrhlo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce. Premiér tyto návrhy odmítl.

Kandidátům vyčítal přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Spory ve vládní koalici začaly před třemi týdny a doprovázelo je několik zvratů, vzájemné osočování a urážky předních českých politiků.

Andrej Babiš například vyzval premiéra Sobotku, aby přestal veřejně říkat, že se vyhýbal placení daní či zneužíval finanční správu. Jedná se o podezření, kterými předseda vlády návrh na Babišovo odvolání zdůvodnil. Pokud by se Sobotka podobných prohlášení nezdržel, hrozí Babiš soudním řízením.

Sobotka uvedl, že se nenechá zastrašit Babišovou předžalobní výzvou. Zastrašování a lži označil za Babišovy obvyklé praktiky při přebírání firem. 

Ve vládě by měla skončit také Kateřina Valachová. Rozhodla se rezignovat předminulý týden v souvislosti s podezřením, že se její náměstkyně Simona Kratochvílová domlouvala na sportovních dotacích s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Demisi chce podat k 31. květnu.

Politolog: Pilný pohlídá ministerstvo, Babiš se bude věnovat volbám

Podle politologa Josefa Mlejnka se Ivan Pilný bude na místě ministra financí snažit, aby z ministerstva před volbami pokud možno neuteklo nic, co by mohlo Andreje Babiše nějak poškodit.

„Samotný Babiš se teď může plně soustředit na volební kampaň, protože se chce do vlády vrátit nejen jako ministr, ale jako premiér,“ uvedl Josef Mlejnek. „Bude přesvědčovat voliče, že jednal správně, zatímco jeho protivníci špatně.“