Velvyslanectví nemá hlášeny české oběti útoku v Manchesteru. Politici vyjadřují soustrast

České velvyslanectví ve Velké Británii nemá informaci, že by mezi oběťmi exploze v Manchesteru byl český občan. Ministerstvo zahraničí upozornilo na nouzové telefonní linky, na které se lidé mohou obrátit, pokud někoho pohřešují. Čeští politici vyjadřují soustrast rodinám obětí a zraněných. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že i když česká policie nemá informace o bezprostředním nebezpečí, posílí svoji přítomnost. Češi mohou vyjádřit soustrast blízkým obětí od středy na britském velvyslanectví v Praze.

On-line přenos
Výbuch v Manchesteru
23:30

Politické strany ve Velké Británii se shodly na tom, že ani ve středu nebudou pořádat žádné akce v rámci předvolební kampaně. Pro BBC to potvrdili zástupci jednotlivých subjektů.

23:02

Podle šéfky britského kabinetu je možné, že za pondělním útokem v Manchesteru stála "větší skupina jednotlivců", řekla Mayová.

22:59

Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem na kritický, tedy nejvyšší. Po zasedání vládního krizového štábu to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Policii bude v zajišťování bezpečnosti pomáhat dle potřeby armáda, vojenské jednotky budou přítomny na velkých veřejných akcích, jako jsou např. hudební koncerty či fotbalová utkání, upřesnila Mayová.

„Zveřejnili jsme nouzové linky pro české občany, kde se mohou ptát, ale především mohou nahlásit, pokud jim někdo chybí,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Je možné zatelefonovat jednak na linku britské policie +44 161 856 9400, jednak na nouzovou linku české ambasády v Londýně +44 776 968 2442.

České úřady ale nevědí o tom, že by mezi oběťmi nějaký český občan byl. Podle ministra Zaorálka se sice na nouzové linky obrátili dva lidé, kteří hledali své blízké, ale jejich pátrání mělo šťastný konec. „Nám se podařilo hledané najít, takže nemáme potvrzeno, že nějaký Čech mohl být mezi zabitými, zraněnými,“ řekl Lubomír Zaorálek. Dodal, že britská policie zatím provádí identifikaci obětí, která potrvá dlouho. Ministerstvo doporučilo, aby se lidé cestující do Británie přihlásili do aplikace DROZD.

Češi budou moci kondolovat blízkým obětí nočního útoku v Manchesteru od středy na britském velvyslanectví v Praze. Kondolenční knihu za oběti útoku otevře velvyslanectví ve svém sídle v Thunovské ulici v centru Prahy ve středu 24. května od 14:00 do 17:00 a ve čtvrtek 25. května od 10:00 do 12:00. 

Více policistů i v českých ulicích

Po explozi, ke které došlo na konci koncertu zpěvačky Ariany Grande, zahynulo nejméně 22 lidí a přibližně dalších 60 utrpělo zranění. Britské úřady oznámily, že šlo o čin sebevražedného útočníka. Policie potvrdila, že jde o  dvaadvacetiletého Salmana Abediho.

Český ministr vnitra Milan Chovanec ujistil, že jsou české bezpečnostní složky v kontaktu se svými britskými kolegy. Ocenil přitom otevřenost britské policie. „Je více komunikativní, jsou schopni informace rychleji podávat svým partnerům,“ srovnal ministr Chovanec.

Události: Bezpečnostní opatření v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra také zdůraznil, že nemá informace o tom, že by měl manchesterský útok bezprostřední vliv na bezpečnost v České republice. Přesto však podle ministra policie „ještě posílí přítomnost v místech s vyšší koncentrací osob“.

„Člověk, jehož jméno jsme dostali od našich britských partnerů, nemá vztah k České republice,“ upřesnil Chovanec.

Policie podle něj zváží, jak zabezpečí akce s větším počtem lidí. Ve středu zahraje v druhé největší hokejové aréna v Evropě - pražské 02 Areně - skupina Depeche Mode. V Česku dál platí první stupeň ohrožení.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk upřesnil, že se bezpečnostní opatření projeví například tím, že budou policisté spolu s pořadateli například sportovních akcí věnovat větší pozornost i pyrotechnickým kontrolám. Důraz bude kladen také na bezpečnostní prohlídky návštěvníků při vstupu na akci, které jsou ale v kompetenci pořadatelů.

Podle člena sněmovního výboru pro obranu Bronislava Chalupy (ANO) je posílení policejních hlídek v takové situaci přirozené, je však přesvědčen, že by měly lépe spolupracovat tajné služby. Předseda branného výboru Roman Váňa (ČSSD) je však přesvědčen, že zpravodajské služby jsou schopné potřebné spolupráce. „Faktem je, že zatím z Velké Británie příliš informací nepřišlo, logicky ani nemůže. Takže zpravodajské služby v tuto chvíli nemají co sdílet,“ je přesvědčen.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (nestr. za ČSSD) odsoudil útočníky a připomněl výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Souhlasím s Trumpem, jsou to  ztroskotanci. Ztroskotali, a proto přesunou svoji aktivitu do Evropy,“ uvedl Bublan.

Události, komentáře: Teroristé jsou ztroskotanci, řekl Bublan (zdroj: ČT24)

Politické špičky vyjadřují soustrast

Čeští politici také kondolují pozůstalým. „Je to teroristický útok, který není první a bohužel nebude asi ani poslední,“ vzkázal prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího.

Ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák dopoledne informoval o přípravě kondolenčního telegramu. Mluvčí prezidenta republiky po poledni uvedl, že Miloš Zeman telegram britské královně již odeslal. Prezident v něm označil za šokující, že byl útok v Manchesteru zaměřen na děti a mladistvé. Je znepokojen nárůstem násilí, nenávisti a bezcitnosti v Evropě. „Útok na Velkou Británii je zároveň útokem na nás, potažmo na celou Evropu – na společné hodnoty rovnosti, lidskosti a tolerance,“ řekl český prezident.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o manchesterském útoku promluvil společně se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. „Rád bych za vládu ČR chtěl jednoznačně odsoudit odporný útok, ke kterému v Manchesteru došlo. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým po obětech a chtěl bych také vyjádřit za vládu České republiky plnou podporu a solidaritu britské vládě,“ řekl Bohuslav Sobotka. Připomněl také, že kvůli boji s terorismem musí Evropská unie posilovat bezpečnostní spolupráci zemí. Výměnu informací s Británií je nutné udržet i po ukončení brexitu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí a zraněných. „Pachatelé tohoto zločinu musí být potrestáni,“ uvedl. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) potom označil útok na koncertě plném teenagerů za obzvlášť odporný a zbabělý čin.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) potom prohlásil útok za barbarský. Podobně jako Bronislav Chalupa však zdůraznil, že by měly tajné služby „více spolupracovat a vyměňovat si informace“. 

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zdůraznila, že česká vláda dělá všechno proto, aby bezpečnostní opatření byly co nejvyšší. „Přála bych si, abychom nepodléhali strachu, byť máme všichni účast v případě jakéhokoliv teroristického útoku a jsme v duchu s rodinami obětí,“ řekla v pořadu Interview ČT24