ODS: Do konce volebního období nepřipustíme zvyšování daní

Praha - V Praze se poprvé od debaklu stranického kandidáta Přemysla Sobotky v prvním kole prezidentských voleb sešla výkonná rada ODS. S novým prezidentem Milošem Zemanem jsou občanští demokraté připraveni udržovat korektní vztahy na vládní i parlamentní úrovni. Spolupracovat s ním chtějí zejména v zahraniční, politické a bezpečnostní oblasti. Slovy místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové ale výkonná rada odmítla předčasné volby, které jsou podle Zemana nutné. Do konce volebního období ODS nepřipustí ani žádné zvyšování daní.

Úvahu o tom, že by Zeman Nečase po svém nástupu na Hrad mohl odvolat z funkce, označil premiér za „nelegitimní ústavní puč“: „Jaké budou kroky zvoleného prezidenta Miloše Zemana, musíme vyčkat. V euforii vyřknutá slova je jedna věc, realita politické skutečnosti něco jiného. Předčasné volby může vyvolat jen Poslanecká sněmovna, nikoliv prezident republiky.“ Zeman dal po svém zvolení jasně najevo, že by si přál předčasné volby. Vláda totiž podle něj stojí na podpoře strany LIDEM, kterou do sněmovny nikdo nevolil.

Rada odmítla i Kalouskův návrh, aby platil daň z převodu nemovitosti kupující

Výkonná rada na svém zasedání kriticky zhodnotila i výsledky ODS od kongresu v roce 2012 a uložila grémiu připravit krátkodobý program na léta 2013 a 2014 včetně řešení problémů obecních samospráv. Shodla se, že v koaliční smlouvě by ráda viděla konkrétní kroky pro podporu růstu ekonomiky a exportu včetně posílení konkurenceschopnosti. Podle Němcové proto do konce volebního období strana nepřipustí žádné zvyšování daní: „Naopak budeme snižovat státní byrokracii a rušit zbytečnou úřední agendu.“ Rada odmítla i návrh ministerstva financí, aby v budoucnu platil daň z převodu nemovitosti kupující, nikoliv jako doposud prodávající. „Tato změna by zhoršila přístup k novému bydlení a přinutila občany vyvádět své úspory do investic v zahraničí,“ uvedla Němcová.

Po 22 letech změní ODS svou manažerskou síť

Špičky strany jednaly i se zástupci regionů, odkud už delší dobu zaznívají kritické hlasy. Recepty, jak situaci řešit, jsou různé, kritici se ale shodují na tom, že vedení v některých regionech ztrácí důvěru členské základny. Někteří delegáti proto zamířili na jednání rady s návrhy na změnu stranických stanov. Stálo by podle nich například za to snížit počet místopředsedů ODS, aby se případná odpovědnost za neúspěch netříštila a dopadala na konkrétní hlavy. Místopředseda strany Martin Kuba po jednání rady pouze uvedl, že dojde k reorganizaci manažerské sítě strany: „Aby to byl v každém regionu funkční tým, který plní potřebu tak, jak ji na něj klade regionální členská základna.“ Nečas podotkl, že manažerská síť ODS pochází z roku 1991 a od té doby se prakticky nezměnila.

Kritika krajů trvá už delší dobu, postupem času ale sílí. Situaci rozhodně neuklidnila ani prezidentská volba. Nejprve přišel debakl Přemysla Sobotky v prvním kole, ve druhém kole pak neuspěl ani podporovaný Karel Schwarzenberg. Občanská demokratická strana v Jablonci nad Nisou kvůli tomu žádá rezignaci regionálního vedení strany v Libereckém kraji v čele se Sobotkou. Rovněž usiluje o svolání volebního sněmu. Výkonná rada ale dnes Sobotkovi za odvedenou práci při volbě prezidenta poděkovala.

Brífink po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)