Rozsudek nad únosci holčičky z Trmic zatím nepadl

Koblenc - Soudní proces s dvojicí německých únosců novorozené holčičky z Trmic na Ústecku se protahuje. Případ totiž lemují bizarní okolnosti, které podle předvolávaných svědků i samotných obžalovaných provázely jejich údajnou trestnou činnost. Rozsudek měl původně padnout už dnes. Naplánován je však ještě jeden jednací den navíc. Verdikt by tak soud mohl vynést 18. února.

Uwe R. a Melanie B. se po loňském zatčení přiznali, že v červenci na Ústecku přímo před zraky matky unesli z kočárku 18denní Michalku a zavlekli ji v kradeném automobilu do Německa. Obžalovaná se přiznala i ke krádeži několika automobilů v měsících předcházejících únosu. Soud se nyní snaží zjistit, zda a do jaké míry byl do jejích zlotřilostí zasvěcen její spoluobžalovaný partner. Jeho družka totiž vzala větší část viny na sebe.

Zájem médií o proces ve srovnání s jeho zahájením značně opadl, ačkoli přinesl několik stěží uvěřitelných výpovědí a svědectví, z nichž vysvítá, že žena kolem sebe už dříve spřádala tkanivo barvitých fabulací. Soudní síň se dnes zaplnila jen díky exkurzi z místní střední školy. V sále rovněž sedělo několik vzdálených známých obžalovaných. 

Soud považuje tvrzení obžalové spíše za fabulaci

Žaloba nevěří především opakovanému tvrzení samotné obžalované, že po údajném potratu v České republice i před svým partnerem předstírala pokračující těhotenství, porod trojčat a jejich následný únos v Ústí nad Labem. Obžalovaného pak prý přiměla k provedení únosu poté, co jej přesvědčila, že nazpět unáší své vlastní dítě. Žalobci se ale domnívají, že žena vůbec těhotná nebyla, k čemuž se minulý pátek přiklonil ve znaleckém posudku předloženém soudu i gynekolog. 

Martin Jonáš, zpravodaj ČT:

„Prokuratura se domnívá, že to rozsáhlé přiznání obžalovaných je spíše dílem fantazie než skutečnosti. Zdá se, že celou motivací této výpovědi je vzít veškerou vinu na sebe, tedy na obžalovanou Melanii B., a zcela zprostit obžaloby Uwe R.“

Soudce Thomas Metzger se dnes vrátil k tvrzení, že obžalovaná potratila v teplické nemocnici, od níž prý soud nedostal odpovídající potvrzení. Obžalovaná pak po krátké poradě prostřednictvím své obhájkyně „upřesnila“, že ve skutečnosti byla na potratu v Ústí nad Labem. Po zatčení žena dokonce tvrdila, že nedávno porodila císařským řezem. To dnes zpochybnila policistka, která byla u prvního výslechu. Žena prý tvrdila, že je „v tíživé životní situaci“. Policistka však na jejím břichu nenašla žádné jizvy. Zatčená prý na ni působila jako dobrá „herečka“. 

Obžalovaní působili vyrovnaně, žena se často radila s obhájkyní

Údajné těhotenství obžalované se prolíná celým procesem, v němž jde také o obvinění z krádeže, podvodu a padělání listin. Dnes oba obžalovaní působili poměrně vyrovnaně, žena se často radila s obhájkyní. Během předchozích stání vypovídali například svědci, jimž byly ukradeny automobily. Na inzeráty se jim ozval muž, ale na smluvenou zkušební jízdu se vždy dostavila žena; podle většiny svědků šlo o obžalovanou. Ta pokaždé pod nějakou záminkou majitele přiměla k vystoupení z automobilu, s nímž pak ujela. Během zkušebních jízd si stačila postěžovat mimo jiné na předporodní bolesti. S partnerem se prý zrovna vrátili z Afriky, kde pracovali jako terapeuti pro delfíny, a nyní nutně potřebují auto. 

Podezření, že do krádeží automobilů byl zapleten také obžalovaný, dnes ještě podpořil předvolaný grafolog Ernst Baer, jenž dokazoval, že na souvisejících padělaných dokumentech je písmo obžalovaného. 

Psychiatr: Obžalovaná je notorická lhářka

Na závěr dnešního jednání byl předvolán psychiatr s žádostí o předložení znaleckého posudku ohledně důvěryhodnosti obžalované. A tu odborník silně zpochybnil, když ji označil za člověka trpícího bájnou lhavostí. Kromě toho je u obžalované údajně patrný „sociální infantilismus“. Partnera se pokouší chránit a zároveň nad ním získat větší moc. 

Těhotenství, ať už skutečné nebo předstírané, mohlo podle experta v jejím vztahu k obžalovaným sehrát důležitou roli, protože sama od sebe očekávala splnění tradiční ženské role coby rodičky. Obžalovaná má údajně také silně vyvinutý cit pro mezilidské vztahy a má schopnost ho využívat
„manipulativním způsobem“, řekl psychiatr Gerhard Buchholz.

Samotné drama kolem Michalky, které je hlavním bodem obžaloby a které v obou zemích vyvolalo značný mediální zájem, nakonec mělo šťastný konec. Policie únosce i dítě po několika dnech vypátrala v Neuwiedu nedaleko Koblence a česká rodina si po testech DNA nemluvně mohla odvézt domů. Obžalovaným jen za únos hrozí pět let za mřížemi, za další činy teoreticky až deset let.

Ve středu 4. července loňského roku krátce po poledni vystupovala Běla Janová s malou Michalkou a starší dcerou z autobusu v Trmicích. Dvojice únosců z Neuwiedu ve spolkové zemi Porýní-Falc, 51letý Uwe R. a 48letá Melanie B., jí vzali teprve osmnáctidenní dítě přímo před očima z kočárku. Nalezené ukradené značky s otisky prstů a pachové stopy zavedly policisty do Německa - okolí Koblence. Starší milenecký pár pak udělal chybu, když šel nakoupit dětské plenky. „To, co následovalo potom, už ve spolupráci s německou policií, byla taková rutinní práce, tzn. zajištění vozidla, zajištění pachatelů,“ sdělil ředitel územního odboru Policie ČR v Ústí nad Labem Vladimír Danyluk.