Čekání na Zemana. Napříč stranami zní výzva k rychlému ukončení krize

Události: Ústavní i vládní krize se zřejmě chýlí ke konci (zdroj: ČT24)

Možný konec ústavní a vládní krize má svůj jízdní řád stále trochu v mlze. Ivan Pilný (ANO) se začátkem týdne setká s náměstky na ministerstvu financí a bude se připravovat na jmenování šéfem státní kasy. Během úterka a středy by měl prezident postupně přijmout Pilného i končícího vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Vládní ČSSD a lidovci volají po rychlé akci. Konec krize si přejí strany napříč politickým spektrem. Krom toho se hledá náhrada za ministryni školství.

Potřebný premiérův návrh na Babišovo odvolání leží na prezidentově stole od 5. května. Zeman už dřív oznámil, že záležitost bude dále řešit až po návratu z Číny. „Už by prezident neměl dělat další kolečko jako slepička po dvorku, než se podvolí kohoutovi. To kolečko už je zbytečné. A je nejvyšší čas ukončit tu krizi i formálně,“ konstatoval místopředseda ČSSSD Lubomír Zaorálek.

„Já jsem se hlásil na tu návštěvu ještě předtím, než se vyjádřil prezident k nominaci pana Piného, tak určitě, víceméně už asi není co řešit,“ říká sám Babiš. 

Dvaasedmdesátilý bývalý šéf české pobočky Microsoftu Pilný se mezitím začíná seznamovat s rezortem. Už zkraje týdne se setká se dvěma náměstky. V létě to bude on, kdo představí vládě kompletní návrh státního rozpočtu.

„Byla přijata celá řada usnesení vlády a my s panem premiérem jsme konstatovali, že na to peníze nestačí, takže budeme muset hledat priority. Také bych chtěl uvažovat o tom, co jsou náklady jednorázové a co jsou náklady, které zatíží všechny státní rozpočty,“ uvedl Pilný.

Premiér od Pilného očekává třeba zprůhlednění finanční správy. Právě pochybnosti o jejím fungování a liknavosti v kontrolách danění korunových dluhopisů stály na počátku vládní i ústavní krize.

Bylo by na čase, aby tato krize už skončila, řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM) místopředseda hnutí ANO Richard Brabec, jenž má převzít post vicepremiéra.

„Je to v rukou prezidenta, my pevně věříme, že to bude v horizontu nejbližších dnů, protože jsme si tuhle šarádu mohli všichni ušetřit. Myslím si, že na tom hlavně nevydělali občané, protože to bylo zbytečné, zdrželo to vládu od celé řady věcí. Pevně věřím, že se tuhle nedůstojnou hru podaří ukončit,“ konstatoval ministr životního prostředí.

Podle něj je problém hlavně v tom, že Sobotka v první řadě nepodal návrh na odvolání Babiše. „Koaliční dohoda se porušila už v tom, že se premiér nepokusil dohodnout s hnutím ANO nebo s Andrejem Babišem,“ tvrdí Brabec.

Komunisté chtějí Sobotkově obnovené vládě vyslovit nedůvěru, pokud se Pilný stane ministrem financí. Třeba další opoziční strana TOP 09 se ale k této iniciativě připojit nechce. „Končí ústavní krize, ale pokud jde o vládní krizi, je to problém. Všichni věděli, že pokud padne vláda, bude vše vloženo do rukou prezidenta a že dojde k něčemu hroznému,“ řekl místopředseda TOP 09 Leoš Heger s tím, že národu je ale už zjevně jasné, že Babiš měl odejít sám.

Nedá se očekávat výrazné uklidnění politické scény, protože už tou vládní krizí začala volební kampaň. Vztahy mezi koaličními partnery jsou velmi napjaté a samozřejmě ve vztahu k opozici to bude ještě komplikovanější.
Jan Bureš
politolog

Lidovci označili za hlavní příčinu vládní krize Babiše a Zemana. „Doufám, že skončí ústavní i vládní krize. Z mého pohledu je to i krize morální. Čtyřicet procent lidí v tomto státě si myslí, že viníkem této krize je Babiš, dokonce dvacet procent voličů hnutí ANO si myslí, že by měl odstoupit sám od sebe. Kdyby vzal odpovědnost na sebe už před dvěma měsíci, tak jsme tu vůbec nemuseli sedět a toto téma řešit,“ poznamenal první místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Zeman měl jednat okamžitě a dle ústavních zvyklostí, je přesvědčen Jurečka. Podle něj by neměl znovu kandidovat.

Bleskové šetření agentury Median
Zdroj: ČT24

V OVM se opřel i do Babiše. „Na Západě od nás by takový ministr s tak vážnými obviněními okamžitě odstoupil. Chci společnost, která bude fungovat na normálních hodnotách,“ konstatoval Jurečka.

V příštím týden se bude hledat i nový člen vlády, který by měl obsadit post po ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Ta chce rezignovat na konci května. V hledáčku premiéra je třeba profesor Stanislav Štech.

„Určitě ještě o té situaci budu mluvit s paní ministryní Valachovou, ona se teď snaží o to, aby se co nejdřív uvolnily prostředky na financování sportu,“ podotkl Sobotka. „Přece jen je to pět měsíců do voleb, nejjednodušší by bylo, kdyby nastoupil někdo, kdo ten rezort zná,“ míní místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Jako o možné kandidátce se mluví i o bývalé místopředsedkyni Senátu a ČSSD Aleně Gajdůškové. Sama uvedla, že má jasné představy, co školství potřebuje. Třetí možnou nástupkyní Kateřiny Valachové je Lucie Orgoníková, která na ministerstvu školství dřív pracovala a byla i mluvčí vlády. Teď je náměstkyní vicepremiéra Bělobrádka.

Třeba konference rektorů ale vyzvala politiky, aby školství dál vedla Valachová. Ta hodlá ještě koncem května hájit kariérní řád učitelů v Senátu. V příštím týdnu proto předá demisi s datem právě po uplynutí 31. května.