Ištvanův tým šetří úniky z policejních spisů. ANO vyloučí obviněného podnikatele

Události: Žalobci šetří úniky z policejních spisů (zdroj: ČT24)

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou vyšetřuje rozsáhlou kauzu úniku informací z policejních spisů. Případ se týká osmnácti osob: současných a bývalých elitních policistů i vlivného podnikatele a člena hnutí ANO Davida Rusňáka, který si měl získání informací zadávat. Ten byl v pátek večer po výslechu propuštěn na svobodu. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) uvedl, že navrhne pozastavení členství Rusňáka v hnutí. Andrej Babiš už oznámil, že hnutí Rusňáka vyloučí.

Mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková k případu pouze v obecné rovině uvedla, že policisté v těchto dnech pracují na jedné z operací. „Blíže se k tomu vyjadřovat nemůžu. Právo na poskytování informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ dodala Kudláčková.

Šéf olomouckých žalobců Ivo Ištvan následně zátah potvrdil: „Ve věci jde o podezření z trestné činnosti, která spočívá v úniku informací z trestního řízení a z policejních databází. Konkrétnější výstup by mohl přijít poté, co budou dokončeny probíhající prvotní úkony.“ 

V síti uvízli elitní policisté i sponzor ANO

Podle informací ČT jako výrazné jméno mezi obviněnými figuruje bývalý policista Michal Ratajský. Ten do srpna 2009 působil u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a v současnosti je společníkem v bezpečnostní agentuře CS Solution Group, která nabízí profesionální ochranku, ostrahu objektů i ochranu informačních technologií.

Kromě něj policie obvinila někdejšího příslušníka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslava Palána, majitele investiční skupiny DRFG s významnými vazbami na hnutí ANO Davida Rusňáka a iráckého podnikatele Samana El-Talabaniho, jenž se měl nezákonného předávání informací účastnit.

Mezi stíhanými je také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games). Dalším významným jménem je policista Jakub Patloka, bývalý člen ÚOOZ, který měl být pravou rukou Michala Ratajského. Případ se celkem týká osmnácti osob. Podle informací ČT zatím nebyly podány návrhy na vazbu.

  • Saman El-Talabani, podnikatel
  • Radim Jüttner, podnikatel
  • Radek Moric, podnikatel
  • Miroslav Palán, bývalý příslušník GIBS
  • Michal Ratajský, bývalý člen ÚOOZ, společník bezpečnostní agentury
  • David Rusňák, podnikatel
  • Jan Válek, elektromontér
  • Jakub Patloka, bývalý ÚOOZ
  • Alexandr Jedlička, Národní centrála proti organizovanému zločinu
  • Daniel Medvec, Národní centrála proti organizovanému zločinu
  • Ivo Sloup, Národní centrála proti organizovanému zločinu
  • Martin Nosek, policista
  • Martin Hrdý, podnikatel
  • Jiří Kozák, podnikatel
  • Zuzana Karásková, povolání nezjištěno
  • Tereza Čoupková, administrativní pracovnice KSZ (Krajské státní zastupitelství), přítelkyně Michala Ratajského
  • Václav Kvíčala, advokátní koncipient
  • Oldřich Najvirt, bývalý vedoucí investičního útvaru Povodí Moravy

Ex-policista měl vynášet informace vlivnému podnikateli

Podle informací reportéra ČT Jiřího Hynka, které se opírají o zprávy z vyšetřování, měla údajná trestná činnost probíhat minimálně od dubna 2009. Expolicista Ratajský, coby hlavní obviněný, ve své společnosti na zakázku nabízel servis přístupu k policejním databázím a lustracím.

„Spisů, o kterých se mluví v policejní zprávě, je celá řada. Nešlo o dvě konkrétní kauzy,“ upozorňuje reportér Hynek. Ratajský údajně získával informace ze spisů, o plánovaných prohlídkách bytových a nebytových prostor, o nařízených odposleších a úkonech trestního řízení.

Podle zjištění ČT měla skupina kolem Michala Ratajského neoficiální název „Bratři v triku“ s heslem „Pomáhat si a chránit se“.

Reportér Hynek: Ratajský měl pro Rusňáka získávat informace (zdroj: ČT24)

Ratajského klientem měl být právě brněnský investor Rusňák, referenční logo jeho společnosti web Ratajského agentury prezentuje i na svém webu. DRFG existuje od roku 2011 a zhodnocuje kapitál nákupem perspektivních podílů v jiných firmách; zaměřuje se především na investice do nemovitostí, finančních služeb a telekomunikací. Loni objem jejích investic dosáhl 1,5 miliardy korun a objem aktiv překročil čtyři miliardy.

Od CS Solution Group si měl Rusňák platit za získávání informací, a chránit tak i své spřátelené podnikatele. Mluvčí DRFG Jan Sedláček potvrdil, že Rusňák v pátek vypovídal na policii. Po výslechu byl propuštěn na svobodu, informoval redaktor ČT Josef Kvasnička.

Podle informací České televize případ úniku informací může být „vedlejší produkt“ kauzy kolem policisty Michala Tofla. Takzvaný Toflův gang, tedy skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu z roku 2014 vydírala podnikatele na jižní Moravě. „Nasvědčuje tomu třeba jméno Samana El-Talabaniho, který v kauze Michala Tofla svědčil,“ uvedla redaktorka ČT Dominika Řebíková.

Podle informací webu iROZHLAS.cz se zátah kvůli únikům informací protíná s případem bývalého detektiva Stanislava Švábenského, jenž po svém odsouzení spáchal sebevraždu. Vyšetřovatele podle informací serveru iROZHLAS.cz navedla na tuto stopu nahrávka, kterou pořídil krátce před svou sebevraždou. Zmiňuje v ní právě hlavního podezřelého, exdetektiva ÚOOZ Michala Ratajského.

Babiš: Rusňák v ANO končí, dary se vrátí

Celý případ má i politický rozměr. Rusňák je členem hnutí ANO, jeho manželka Petra za Babišovce zasedá v brněnské městské radě a jeho tchýně je Alena Schillerová, náměstkyně odstupující ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, kterou před nedávnem odmítl premiér Bohuslav Sobotka posadit na Babišovo místo.

Své rozhodnutí premiér zdůvodňoval mimo jiné právě Rusňákem. „Výběr paní Schillerové (…) je navíc silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka,“ uvedl ve svém odůvodnění, proč Schillerovou za ministryni nechce.

Nyní předseda vlády uvedl, že o brněnské kauze při svém rozhodování nevěděl. „Neměl jsem jiné informace než ty, které se dnes objevily, takže pro mne to bylo překvapení. Ale pokud je to pravda, pokud pan Rusňák bude obviněn z trestné činnosti, tak to jenom potvrzuje argumenty, které jsem použil,“ prohlásil Bohuslav Sobotka.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš spojování Rusňákova případu s nominací Schillerové odmítl, brněnského investora chce ale vykázat ze stranických řad. „Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem okamžitě nařídil krajské organizaci Jihomoravského kraje, protože to je jejich sponzor, aby dar okamžitě vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí,“ řekl Babiš.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) oznámil, že by dal přednost pozastavení členství Rusňáka v hnutí, než se úniky ze spisů vyšetří. Uvedl, že ctí presumpci neviny. Celou situací se bude na začátku příštího týdne zabývat krajské předsednictvo hnutí ANO.

Protidrogová centrála řeší i případ Bereta

Případ úniku informací není jediná velká kauza, na kterou protidrogová centrála zacílila. V současnosti řeší také kauzu Bereta, která se rovněž týká vynášení informací ze spisů. Případ mají na starosti detektivové z bývalého protimafiánského útvaru. V kauze figuruje policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík nebo vlivná pražská žalobkyně Dagmar Máchová.

Vyšetřovací tým byl včleněn do protidrogové centrály kvůli vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), do které od loňského 1. srpna spadají policisté z bývalých elitních útvarů, protimafiánského a protikorupčního.

Důvodem pro vyčlenění týmu pod protidrogovou centrálu bylo to, aby nenastal případ, že policisté z nové centrály vyšetřují kauzy kolem vlastních kolegů, kteří patřili do zaniklé jednotky. Tento případ byl zároveň jediným, který nemohla NCOZ po svém vzniku vyšetřovat. Potenciální střet zájmů u GIBS je podle Hynka pravděpodobně důvodem, proč protidrogová centrála řeší i případ Rusňák - Ratajský.