Prezidentští kandidáti odvolili, Schwarzenberg neplatně

Praha – Úderem čtrnácté hodiny se po celé České republice otevřely volební místnosti. Až do desáté hodiny večerní a zítra od osmé do druhé hodiny odpolední mohou čeští voliči rozhodovat o tom, zda na Pražském hradě na následujících pět let usedne vítěz prvního kola prezidentské volby Miloš Zeman, nebo jeho vyzyvatel Karel Schwarzenberg. Oba kandidáti odvolili kolem 15:00, Karel Schwarzenberg hodil do urny hlasovací lístek bez obálky, čímž svůj hlas de facto zneplatnil. Odpoledne hlasoval pro svého favorita i končící prezident Václav Klaus.

Na Schwarzenberga čekal ve volební místnosti v Sýkořici na Rakovnicku houf novinářů. Při hlasování kandidát chyboval, když do urny vhodil samotný lístek bez úřední obálky. „Bohužel se to stalo. Bylo to ve chvíli, kdy bylo ve volební místnosti hodně novinářů a fotografů. A Karel Schwarzenberg bohužel přehlédl, že vhazuje do urny lístek bez obálky,“ řekl mluvčí Schwarzenberga Marek Pražák serveru iDNES.cz.

Poté, co Schwarzenberg odešel z volební místnosti, se jeho tým ohradil proti dnešnímu inzerátu v deníku Blesk, který vyzývá lidi, aby ho nevolili. Podává kvůli tomu trestní oznámení. Text inzerátu se týká poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů. Podle Schwarzenbergova týmu inzerát porušuje volební zákon a je možná šířením poplašné zprávy, řekl mluvčí Marek Pražák. Volební štáb jeho rivala Miloše Zemana (SPOZ) se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

Inzerát v novinách proti Karlovi Schwarzenbergovi
Zdroj: ČT24

Z prohlášení Karla Schwarzenberga:

„Nikdy jsem nechtěl komentovat lživé výroky Miloše Zemana, jeho volebního týmu ani jeho podporovatelů, ale musím se ohradit vůči inzerci v deníku Blesk, která není jen porušením volebního zákona, ale i šířením poplašné zprávy.“

V inzerátu, který vyšel v deníku Blesk, se mimo jiné píše: „Nevolte Karla Schwarzenberga.“ Stojí tam například, že řekl, že by měl být prezident Edvard Beneš podle dnešních zákonů postaven před haagský tribunál pro válečné zločince. Dále v něm stojí, že šéf TOP 09 považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, aniž bere na zřetel mnichovský diktát, a považuje Benešovy dekrety za neplatné.

Těsně po třetí volil i Zeman

Jen o několik minut později vhodil svůj hlas také Zeman. V doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny dorazil po 15. hodině do základní školy Brdičkova v pražských Stodůlkách. Poté, co sám odvolil, počkal na svou rodinu a společně krátce zapózovali fotografům. 

Petr Nečas odevzdává hlas v Poslanecké sněmovně
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Při odchodu z volební místnosti uchazeč o prezidentské křeslo pouze prohlásil: „Vše, co jsem chtěl říci, jsem už řekl, a teď je to na občanech.“ Na neutichající dotazy novinářky pak ještě dodal: „Jste neodbytná, což je u ženy sympatické.“ Dál už pak volby komentovat odmítl.

Klaus volil „přínos pro stát“

Václav Klaus krátce po čtvrté hodině vhodil obálku se jménem jednoho z kandidátů ve volební místnosti v Praze-Kobylisích. Poté počkal, až odvolí snacha, která ho doprovázela, a opustil volební místnost. „Nebudu prozrazovat, koho jsem volil, ale vy to možná tušíte, volil jsem toho, kdo bude přínosem pro tento stát. Tím se netajím,“ krátce pronesl při odchodu.

Václav Klaus, poté co odevzdal svůj hlas
Zdroj: ČT24

Dnes jsou volební místnosti otevřeny do 22 hodin, zítra od osmi ráno do dvou odpoledne. Voliči si cestou k urně nesmí zapomenout občanský průkaz nebo cestovní pas.

  • Hlasovací lístky obou kandidátů se tentokrát vydávají až ve volebních místnostech
  • Lístek pouze jednoho kandidáta musí být vhozen do urny v obálce s úředním razítkem a nesmí být přetržený - v opačném případě bude hlas neplatný
  • Případné přeložení nebo jen natržení lístku platnost hlasu neovlivní
  • Ani ve druhém kole prezidentské volby se nekroužkuje ani nezaškrtává

V prezidentské volbě je možné hlasovat u 14 904 okrskových komisí a ve 102 zvláštních volebních okrscích v zahraničí. „Máme nasazeno zhruba 3 200 lidí a šedesát až devadesát lidí v ústředí,“ doplňuje místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

O prezidentovi může být jasno již v půl čtvrté

První předběžné výsledky by měly být zítra k dispozici již čtvrt hodiny po uzavření volebních místností. „Domnívám se, že v 15:30, 15:45 budeme mít zpracováno devadesát procent výsledků z volebních okrsků,“ informoval Drápal.

ČSÚ předpokládá, že účast bude nižší než v prvním kole, kdy hlasovalo 61 procent oprávněných voličů. Svou roli může podle Drápala sehrát nepříznivé počasí a sníh (před čtrnácti dny bylo sucho) i chřipková epidemie. Kvůli vrcholící lyžařské sezoně se podle něj dá také očekávat, že mírně ubude voličů ve velkých městech a vzroste jejich počet v horských oblastech; tomu by nasvědčovalo i to, že úřady vydaly 700 000 voličských průkazů.

Zeman se Schwarzenbergem za sebou mají zřejmě nejnáročnější část svých předvolebních kampaní. Do poslední chvíle se bojovalo o každý hlas. V prvním kole, které se konalo přesně před dvěma týdny, se totiž Miloš Zeman těšil podpoře 1 245 848 voličů (24,21 procenta). Karel Schwarzenberg se umístil druhý na pásce se ziskem 1 204 195 hlasů (23,40 procenta). Rozdíl mezi oběma kandidáty tak činil pouhých 41 653 hlasů.