BIS chce ve svých řadách jen elitu. Stážisté musí umět analyzovat hackerský i teroristický útok

Z 243 zájemců získalo stáž jen 9 (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní informační služba (BIS) se do svých řad snaží přilákat ty největší odborníky. Využívá k tomu inzeráty, účastní se veletrhů či umožňuje pracovní stáže studentům vysokých škol. V současnosti se nejvíce soustředí na studenty v oboru bezpečnosti a strategie. Z 243 zájemců o stáž jich ale uspělo jen devět.

„Výběr byl poměrně náročný. Nemohli jsme udělat kompletní bezpečnostní prověrku, ale studenty jsme si prověřili a oni museli prokázat svoje dovednosti a znalosti,“ uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Devět stážistů starých přibližně 22 let tak dostalo možnost být v přímém kontaktu s realitou a prací důstojníků tajné služby. Jedná se o studenty, kteří se zaměřují na bezpečnost a strategii v oblasti terorismu, kybernetických útoků a práva.

Aby stáž získali, museli studenti zpracovat analýzu útoků počítačových hackerů v roce 2014, jejichž cílem byly vládní instituce ve 45 zemích. „Šli po strategických plánech. Kdy oni studují, na jaké ta IP adresa, kterou oni chtějí napadnout, kliká, které navštěvuje. Na základě toho se posílají odkazy, přílohy, které vypadají důvěryhodně pro činnost toho subjektu, který se je snaží napadnout,“ vysvětlila účastnice stáže.

Dalším tématem byl terorismus, radikalizace a útoky tzv. osamělých vlků v Evropě. „Důležité je najít někoho, kdo lidi radikalizuje. Od toho vrchního článku hledáme ty spodní. Vždy tam je někdo, kdo rekrutuje někoho jiného. Hodně je to na nějakém rodinném principu,“ komentoval postup při plnění tohoto úkolu další účastník stáže.

K utajeným zdrojům se studenti nedostali

Na zpracování analýz měli studenti pět dní. Pracovali jen s veřejnými zdroji, k utajeným informacím se nedostali. Podle vedení BIS mají tito studenti předpoklady stát se důstojníky tajné služby. „My skutečně chceme mít elitu a snažíme se jejich zájem zachytit už při jejich studiích, tedy na začátku jejich pracovní kariéry,“ doplnil Šticha.

Po studiu ale musí uspět ještě ve výběrovém řízení. Například loni z 9 tisíc zájemců ale postoupilo ke vstupnímu pohovoru 1600 lidí. Přijato bylo nakonec jen 50 z nich.