Poslanec Chaloupka se hádá s Vařejkou o korupci. Soud odročen

Hodonín - Poslanec Otto Chaloupka (VV) u hodonínského soudu odmítl vinu. Hrozí mu až osm let vězení za to, že údajně svého někdejšího asistenta Vratislava Vařejku nutil, aby mu dával dvě třetiny platu. Chaloupka tvrdí, že si Vařejka vše vymyslel, aby se mu pomstil za propuštění. Vařejka trvá na své verzi. Byl prý nucen odvádět poslanci část své mzdy, aby mu asistenta mohl dělat. Případem se začal zabývat hodonínský okresní soud. Proces byl odročen na 19. února. Jako svědek bude vypovídat i poslanec VV Michal Babák. Chaloupka stojí před soudem za přijetí úplatku a Vařejka, jemuž hrozí šest let vězení, za podplácení.

Jednání sledovala v soudní síni předsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřina Klasnová, která uvedla, že podporuje Chaloupku, který obvinění jasně vyvrací. Podle ní vše nasvědčuje tomu, že cílem kauzy bylo VV očernit. Poslanec soudu řekl, že Vařejku přijal od září 2010 jako poslaneckého asistenta, protože na něj udělal dojem mladého a úspěšného muže se zájmem o politiku.

Neschopný, zákeřný, líný

Blížily se volby. Na kampaň pro VV v regionu strana slíbila přes 130 tisíc korun. Krajská organizace ale dostala z úsporných důvodů jen 30 tisíc korun. Proto podle Chaloupky nezbylo nic jiného, než aby se na kampaň složili členové strany. Vařejka měl přispět 60 tisíci korunami. Zaplatil je prý poslanec, asistent mu peníze postupně splácel. Dosud údajně uhradil asi polovinu.

Vratislav Vařejka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Pan Vařejka je neschopný, zákeřný, líný a má problém s osobní hygienou,“ uvedl Chaloupka. Tvrdí, že po několika týdnech zjistil, že Vařejka není dobrý asistent, proto s ním ukončil spolupráci. Poslanec soudu řekl, že mu Vařejka nepřipravoval podklady a nebyl mu k dispozici.

Chaloupka Vařejku nazval lhářem, podvodníkem a kariéristou. S poslancem nahrál jeho asistent tajně čtyři audionahrávky, které by měly Chaloupku usvědčovat z korupce. Poslanec ale uvedl, že tyto údajně klíčové informace jsou vykládány mylně, jsou prý „vytržené z kontextu“.

Kauzou se začala policie zabývat, poté co Vařejka podal na Chaloupku po svém propuštění trestní oznámení pro korupci. Kroky, které v kauze učinil, dnes nebyl schopen zcela vysvětlit. Soudce jej opakovaně upozorňoval, že vypovídá nelogicky, že řádně nevysvětluje svoji roli v případu. Chaloupka v minulosti opakovaně uvedl, že kauza je uměle vyvolaná s cílem poškodit jej i stranu Věci veřejné. Ke kauze vypovídal dnes poprvé.

Soud měl začít v prosinci, ale Chaloupka se ze zdravotních důvodů omluvil z jednání. Kauza začala tím, že Vařejka policii oznámil, že musel platit Chaloupkovi polovinu svého příjmu asistenta, tedy asi 25 tisíc korun měsíčně. Chaloupka je stíhán za to, že úplatky vymáhal, Vařejka za to, že je poskytoval.

Platbami si podle spisu měl prý Vařejka zajistit, aby mohl Chaloupkovi dělat asistenta. Poslanec tvrdí, že Vařejkovi půjčil peníze a asistent mu dluh splácel. Vařejka na Chaloupku podal předloni v dubnu trestní oznámení. Stalo se tak poté, co jej propustil. V oznámení tvrdil, že mu poslanec dluží peníze.

„Vařejka zřejmě tolik práce pro Chaloupku nedělal, ale společně se dohodli na tom, že sněmovně budou fakturovat maximální možnou částku, ze které část Vařejka vrátí Chaloupkovi. Později se ale nemohli na dělení dohodnout a měli i další neshody,“ vysvětlil redaktor ČT Ondřej Schneider.

Vařejka proto policii a některým médiím předal nahrávku rozhovoru, ve kterém se s Chaloupkou v kavárně domlouvá na dělení asistentského příjmu. Tím však udal i sám sebe.

Vydáno pod