Policie podezírá dalšího generála z korupce

Praha – Generálu Ivo Zbořilovi hrozí až osmileté vězení za korupci. Deník Mladá fronta Dnes napsal, že důstojníka české armády vyšetřují policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminalita. Zbořil měl podepsat objednávku na nože na dopisy za statisíce korun, za niž však vojáci dostali jen pár loveckých nožů.

Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky je podepsán pod zakázkou, za niž armáda zaplatila 232 tisíc korun nožířské firmě a měla obdržet 130 dárkových nožů na dopisy. Ve skutečnosti dostal generální štáb deset loveckých nožů s vyrytým věnováním.

Ivo Zbořil pracoval v době, kdy zaplatil statisíce nožařům, jako ředitel sekce rozvoje druhů sil generálního štábu. Tvrdí ale, že obchod měl ve skutečnosti na starost jeho podřízený Petr Šmída a jediné, čím se Zbořil podle vlastních slov provinil, byla přílišná důvěra ke Šmídovi.

Finanční policie se o armádní generální štáb v poslední době zajímá již poněkolikáté. Již dříve objevili policisté na generálním štábu černé fondy, ze kterých se měly údajně platit luxusní dárky a předměty. Samotný Zbořil čelil podezření ze zpronevěry na začátku roku, žalobce ale jeho vyšetřování podmínečně zastavil.