Kuks obdržel nejprestižnější evropskou cenu památkové péče

Obnova barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku získala ve finském Turku hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra.

Nejvyšší ocenění dostalo v Turku sedm nejlepších evropských památkářských projektů z širší skupiny 29 letošních držitelů ceny sdružení Europa Nostra.

„Je to obrovský úspěch pro Českou republiku i Národní památkový ústav. Hned dvakrát jsme uspěli a získali ocenění Europa Nostra a navíc je to poprvé v historii, kdy nějaký český projekt získal Grand Prix. Je to veliké ocenění všech, kteří dokáží v naší zemi navracet památkám život, a dává naší práci a nasazení smysl,“ hodnotí výsledek generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Památkářský Oscar míří do Česka, rekonstrukce hospitálu Kuks vyšla na půl miliardy korun (zdroj: ČT24)

Česká republika měla v klání o cenu Grand Prix dva kandidáty. Kromě Kuksu to byl také vzdělávací projekt Národního památkového ústavu Památky nás baví.

Loni na podzim se Kuks stal Stavbou roku 2016 a zájem návštěvníků neutuchá, což již při výběru prestižního evropského ocenění Europa Nostra zdůraznila i porota. „Obnova hospitálu Kuks, jako nedílná součást projektu ochrany budov a krajiny, je těch nejvyšších kvalit. Její víceoborový a mezioborový přístup považujeme za chvályhodný a měl by sloužit jako přesvědčivý příklad pro jiné projekty obnov v Evropě,“ uvádí se v odůvodnění z letošního dubna.

Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví iniciovala v roce 2002 Evropská komise a od té doby je uděluje nevládní organizace Europa Nostra. Oceněny jsou nejlepší projekty z oblasti restaurování kulturních památek, výzkumu, managementu, dobrovolnických aktivit, vzdělávání a komunikace.

Europa Nostra je panevropská federace neziskových organizací, kterou podporuje také široká síť veřejných institucí, soukromých společností a jednotlivců. Organizace zahrnuje více než 40 evropských zemí, a je tak důležitým hlasem občanské společnosti v oblasti ochrany a podpory evropského kulturního a přírodního dědictví.