Schwarzenberg staví na nenásilnosti, Zeman na minulosti

Praha – Předvolební boj prezidentských kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana se vyostřuje. Ani Zeman, ani Schwarzenberg prý ale v tomto týdnu žádnou negativní kampaň nechystají. Oba se spíš budou snažit zapůsobit na voliče svými nejsilnějšími stránkami. „Zatímco Schwarzenberg se bude snažit o nekonfliktnost a nenásilnost, Zeman bude dál tlačit na témata, která v české společnosti v posledních patnácti letech rezonovala,“ řekl politolog Lukáš Jelínek ve Studiu 6.

Od debaty, která mezi oběma kandidáty v České televizi minulý týden proběhla, se vede polemika o Benešových dekretech.

Lukáš Jelínek, politolog:

„Téma Benešových dekretů bylo do předvolební kampaně vneseno trochu uměle. V současnosti se žádné téma, které by s tím souviselo, v českém politickém diskursu nerozvíjí. Trochu to působilo, že si některý z kandidátů tuto otázku objednal, aby se na ní mohl vymezit proti svému protivníkovi. Ukázalo se, že pan Schwarzenberg udělal chybu, když zaměnil slovo vyhaslé za neplatné. Toho se jeho konkurent velmi dobře chytil a od té doby se ta kampaň výrazně znacionalizovala.“

Podle politologa Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity Brno Vlastimila Havlíka je téma Benešových dekretů zase velice úzce spojeno s určitou mírou kontroverznosti. Většina společnosti se k nim prý staví poměrně pozitivně. „Je to i téma, které je úzce spojeno s majetkovými a restitučními spory, to je pro řadu lidí velice zajímavé,“ dodal.

Co řekli o Benešových dekretech:

Karel Schwarzenberg

„Uvedl jsem jasně, že Benešovy dekrety nelze zrušit, protože zpětný účinek není možný, stejně jako u Mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět.“ (18. ledna 2013)

„To, co se v roce 45 stalo, přirozeně bylo vyhnání… Na druhé straně je třeba si uvědomovat, že tomu něco předcházelo.“ (Berliner Zeitung, 31. března 2007)

„Dekrety jsou dítětem své doby a nevznikly by, kdyby nebylo protektorátu. Není však pochyb, že se udály hrozivé věci, o nichž je nutné diskutovat.“ (Právo, 30. prosince 2006)

Miloš Zeman

„Nelze zapomínat, že sudetští Němci byli Hitlerovou pátou kolonou, když se jednalo o zničení jediného ostrova demokracie ve střední Evropě.“ (Rakouský týdeník Profil, 21. ledna 2002)

„Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé, a byl jsem za to mnohokrát kritizován, a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda.“ (Radiožurnál, 28. února 2002)

„Odsun Němců (…) byl přímým důsledkem druhé světové války.“ (Izraelský list Haarec, 18. února 2002)

Václav Klaus

„Nacistický teror, zločiny a fanatický odpor, který Němci do poslední chvíle války kladli, násilně ukončily tisícileté soužití Čechů a Němců v českých zemích a zbořily složitě budovanou důvěru a spontánní ochotu k jeho pokračování. Vzdálily nás navzájem. Odsun německého obyvatelstva z našich zemí byl logickým vyústěním této tragické kapitoly našich dějin.“ (24. června 2012)

„Benešovy dekrety jsou skutečně jenom nástroj, ty nejsou cíl sám o sobě… Cíl je evidentní, změnit výsledky druhé světové války… a snad i té první.“ (Frekvence 1, 25. března 2002)

Schwarzenberg šermuje opoziční smlouvou, Zeman soubojem pravice a levice

Karel Schwarzenberg a jeho tým zdůrazňuje otázku opoziční smlouvy, v sobotu také v Olomouci uvedl, že jeho protikandidát Miloš Zeman vytvořil mocenskou skupinu s prezidentem Václavem Klausem - oběma jde prý pouze o udržení moci. Zemanův volební tým jeho slova odmítl. Podle politologa Havlíka je Schwarzenbergův přístup logický, je to prý totiž jedna z možností, jak se vymezit vůči Miloši Zemanovi. „Je ale otázka, jak to bude působit na voliče. Od opoziční smlouvy totiž uběhlo prakticky patnáct roků,“ dodal Havlík.

„Karel Schwarzenberg samozřejmě nepřistoupí na rámování kampaně jako souboj pravice a levice, což je logický tah Miloše Zemana,“ řekl Havlík. Krátce před druhým kolem prezidentských voleb se tak podle politologa budou znovu opakovat stejná témata.

Vlastimil Havlík, politolog:

„Miloš Zeman bude svou kampaň i nadále stavět na profilaci sebe jako spíše levicového kandidáta, bude zdůrazňovat příslušnost Karla Schwarzenberga k pravicové vládě. Ten se bude i nadále snažit kritizovat období opoziční smlouvy a blízké vztahy Zemana a Klause.“

Zeman a Schwarzenberg se spolu utkají ve druhém kole přímé volby prezidenta, které proběhne v pátek 25. a v sobotu 26. ledna.

Ve čtvrtek 24. ledna vysílá Česká televize od 20:00 další střetnutí dvojice Zeman – Schwarzenberg, které proběhne opět v pražském Divadle Hybernia.

Rozhovor s Lukášem Jelínkem a Vlastimilem Havlíkem (zdroj: ČT24)