NKÚ: Ministerstvo zemědělství zpronevěřilo miliardu

Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) chybovalo při nákupu informačních technologií za více než miliardu. Úřad kontroloval hospodaření ministerstva v letech 2005 až 2011, kvůli zjištěným nesrovnalostem připravuje trestní oznámení. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) považuje zjištění NKÚ za vážná.

Ministerstvo zemědělství zřejmě zpronevěřilo až miliardu korun. Kontroloři se zaměřili na projekty označované souhrnně jako integrace sítě ministerstva zemědělství. „Kontroloři konstatovali, že resort porušil hned několik zákonů, a za velmi závažné považují jeho chyby ve veřejných zakázkách za téměř miliardu korun,“ uvedl NKÚ, který zkontroloval majetek a výdaje za celkem 2,3 miliardy korun.

Například kvůli půlmiliardové zakázce na propojení počítačové sítě, uzavřené bez výběrového řízení druhý den po nástupu do funkce, čelil už v roce 2005 interpelacím tehdejší šéf resortu Petr Zgarba. „Pan ministr vůbec neodpověděl na otázku, jaké úspory přinese nový informační systém jeho ministerstvu. Předpokládal jsem, že si ministerstvo určitě podobný rozbor před uzavřením tak rozsáhlé zakázky muselo vypracovat a panu ministrovi předložit,“ komentoval tehdejší poslanec Petr Bratský (ODS). Takového rozboru se ale nedočkal nejen poslanec Bratský, ministerstvo ho nebylo schopné dodat ani kontrolorům NKÚ. „Ministerstvo zemědělství uzavřelo smlouvu za půl miliardy korun, aniž by nám doložilo, že ví, co přesně chce získat a za kolik peněz,“ uvedl vedoucí kontroly Jan Vedral.

image_431088
Zdroj: ČT24

Aplikace, které nikdo nepoužívá, stály miliony

Problémů ale bylo víc. Počítače na ministerstvu jsou mnohdy vybaveny aplikací, koupenou v roce 2009 za víc než 4 miliony korun, kterou ale podle NKÚ ministerstvo nikdy nepoužilo. „Také si nechávali zpracovat posudky a poradenské služby, bylo to téměř za 50 milionů. Nezjistili jsme, že by některý z těchto výstupů využilo,“ vypočítává Vedral.

Milionové chyby se táhnou celým obdobím, kdy se ve vedení resortu vystřídalo celkem 7 ministrů, pravicových i levicových. Podle současného ministra zemědělství Petra Bendla již na ministerstvu většina lidí, zodpovědných za podvody, nepracuje.

Ministři zemědělství 20052011

  • 15. července 2002 – 25. dubna 2005 – Jaroslav Palas (ČSSD)
  • 25. dubna – 10. listopadu 2005 – Petr Zgarba (ČSSD)
  • 16. listopadu 2005 – 4. září 2006 – Jan Mládek (ČSSD)
  • 4. září 2006 – 9. ledna 2007 – Milena Vicenová (nestr.)
  • 9. ledna 2007 – 8. května 2009 – Petr Gandalovič (ODS)
  • 8. května 2009 – 13. července 2010 – Jakub Šebesta (nestr.)
  • 13. července 2011 – 4.října 2011 – Ivan Fuksa (ODS)

„Zadal jsem právníkům, aby veškerá rozpočtová pochybení z období působení mých předchůdců podrobně analyzovali a připravili stanovisko, které předložím vládě. Budu trvat na takové změně metodik a postupů v oblasti ICT, aby se kritizované pochybení a prohřešky z předchozích období již nemohly opakovat,“ uvedl současný šéf resortu Petr Bendl, který je ministrem zemědělství od 6. října 2011.

Petr Bendl
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK